Snart fars dag....

Hmm, vad är den optimala fars dag presenten?

Har ni några förslag?
Själv tycker jag att en dag med god mat tillsammans med familjen är den bästa presenten man kan få. Men lite gott kaffe och en pralin är heller inte fel...

Läs även andra bloggares inlägg om 
, ,

Fika smart?!

I en artikel på Aftonbladet.se går det att läsa att man ska "Fika smart - gå ner i vikt!".
Vilken j-a lockrubrik, det står att man ska ta ett äpple i stället. Det kan väl vilken idiot som helst förstå att ett äpple är nyttigare än en caffé latte och en stor muffins. Att man sedan kan förbränna kalorier är väl heller inget nytt under stolen.

Puckot som skrev rubriken kanske skulle slå upp fika på Wikipedia innan han/hon föreslog att man skulle ta ett äpple.
Fika - Traditionellt implicerar ordet intag av kaffe, men te är också vanligt, och barn dricker normalt saft, mjölk, eller liknande. Normalt finns tilltugg i form av kaffebröd eller smörgås med i situationen.

Fy f-n för sådana där skitdåliga inlägg!

Ska nog starta en kampanj som heter "Rör inte min fika!"

Läs även andra bloggares inlägg om , , ,

PAIN på Nyhetsmorgon 30/10

I morgon (tors 30/10) kl 09.53 kommer PAIN och ANETTE OLZON(Nightwish) avsluta Nyhetsmorgon med låten "I´m going in" från kommande albumet "Cynic Paradise" som släpps under Haloweenhelgen(31/10).

Uppatering:
Här är en länk till inslaget för er som missade

Några låtar finns redan nu upplagda att lyssna på. Kolla in pains sida på MySpace.

Här får ni videon till "Follow me" som också Anette är med på:


Läs även andra bloggares inlägg om , ,

Päronpraliner (home made)

Då var det klart!

Min praliner är färdiga och dom smakar  verkligen päron & Xanté. YES!!!
Dock ska jag eventuellt minska lite på alkoholmängden och öka mängden päronpuré, allt för att få en mer renodlad päronsmak. Jag ska nog även reducera purén så att den blir mer koncentrerad.

Jag ska göra vita tryfflar nästa gång, men vilken smak har jag inte bestämt ännu.

Här kommer en liten bild på mina älsklingar, inte dom vackraste kanske men helt ok för första försöket.Läs även andra bloggares inlägg om 
, ,

Egna praliner eller köpta

Jag gjorde ett inlägg tidigare om att det finns en väldig massa praliner att köpa som inte smakar det den borde. T ex en blåbärspralin ska smaka blåbär, och inte bara choklad.

Nu har jag i alla fall tagit mig i kragen och kollat in lite olika "pralinrecept" och bestämt mig för att göra en fyllning och sedan doppa dessa för att få ett pralinskal. Jag har minskat ner receptet till 20 st så länge jag provar tills jag blir nöjd med slutresultatet.

Den första som jag har i kylen nu för stelning är en Xanté pralin. Många verkar ha den som favorit, och eftersom jag själv gillar päron så fick det bli premiär sorten. Redan när jag gjorde fyllningen nyss fick jag lov att nästan dubbla mängden likör för att få lite mer smak på den. Vist har jag kunnat nöja mig med orginalmängden, men jag var rädd att när jag doppat den i chokladen så skulle det bli för klent. För att få lite mer sötma i den har jag tänkt att ringla vit choklad på kulan som dekor och smakförstärkare. Vi får se hur det blir....

Rapport kommer senare!

Ungefär så här hoppas jag att dom ska se ut när dom är klara:Och så här har det sett ut under vägen:

Utklickad fyllning för kylning


Pudrade med kakao för rullning


Rullade och på väg in i kylen igen (måste jobba på rullningen....)

Läs även andra bloggares inlägg om ,


Delicato får inte ha "nyckelmärkning"

Livsmedelsverket hytter med fingret åt Delicato, som har fått dra tillbaka sin reklamkampanj med "nyckelhålsmärkta" tårtor. Lite fjantigt tycker jag, som tycker att dom har fått till lite coola reklambilder.

Den omtalade nyckelhålsmärkningen:Här ser ni några andra från deras kampanj:

   

Länk till Delicatos Kampanj.

Lite länkar om märkningen:
DN's inlägg.
SvD's inlägg.
Expressens Opinionsblogg.
Aftonbladets inlägg.


Läs även andra bloggares inlägg om ,

FIA föreslår ändringar i F1

För dom som inte vet är jag en F1 frälst människa. (Och JA, jag vet att dom "bara" åker runt, runt.)
Men nu till det tråkiga, FIA(Internationella bilsportförbundet) har på förslag att man ska övergå till standard motorer i F1 för att teamen ska spara pengar. Det tar död på F1 tycker jag personligen, för annars blir det ett DTM med annan kaross.

Ferarri hotar att lämna F1 om förslaget går igenom, och det skulle F1 verkligen ta skada av. =(

Jag tycker att reglerna dom har nu med volym, antal motorbyten osv är fullt tillräckligt. Skulle man ändra något så kanske man skulle titta på att skärpa dessa regler istället.

Här finns en artikel i Sydsvenskan om eländet, samt en ifrån Dagbladet.no

Läs även andra bloggares inlägg om , ,


YES eller inte.....

Hmm, jag som brukar propagera för choklad och att det är bra för kroppen. Tur att jag inte har några "halelulja provningar" om chokladens suveräna hälso effekter! =)
När jag håller provningar så pratar jag om kakaon, från odling till färdig choklad. That's it!
Hälso snacket är inte min grej, det får någon annan hålla på med. Och dom borde kanske kolla in artikeln nedan innan dom mässar vidare....

6,7 gram choklad om dagen eller en halv chokladkaka i veckan är den perfekta mängden för att minska risken för hjärt och kärlsjukdomar. Det har en grupp italienska forskare slagit fast efter en stor epidemiologisk studie. Men äter man mer än 6,7 gram per dag avtar hälsoeffekten.
Källa: Vetenskapsradion SR

6,7 gram/dag går det att äta så lite choklad?!


Något annat som jag tycker är lite synd är det som man väntat på länge. Chokladen blir dyrare, men det lär väl knappast drabba "Marabou fantasterna" då den innehåller mest socker... =)

Choklad blir mycket dyrare!
Tyvärr, alla godisgrisar: chokladen blir mycket dyrare.
Barry Callebaut som är världens största chokladtillverkare och underleverantör åt bland andra Nestlé och Cadbury, säger till schweiziska Handelszeitung att priset på chokladbitarna i butikshyllorna kommer att öka 15- 18 procent.
Råvaran står för 25 procent av kostnaden för en chokladkaka, och kakaopriset har fördubblats det senaste året vilket i sig ger en prisökning på slutprodukten med 12 procent. Men därtill ha även förpacknings-, energi- och transportkostnaderna ökat. Sammantaget höjer detta priset med 15- 18 procent, förklarar Barry Callebauts vd Patrick de Maeseneire för tidningen.
Källa: TT


Läs även andra bloggares inlägg om
, ,

Vilken kaffetyp är du?

I denna artikel på Aftonbladet "Mat & vin" kan du förutom att läsa lite vad Costas säger även kolla in "vilken kaffe typ du är".

Inte helt oväntat hamnar jag i kategorin "Finsmakaren" - Finsmakarens känsliga näsborrar vibrerar kräset. Här sätts baristan på prov. Är kaffet färskrostat? Är bönorna "Single state" (från en enda gård)? När rengjordes maskinen senast? På lätt darriga knän överlämnar baristan sin skapelse - med hopp om nåd.

Fast jag brukar inte fråga om när maskinen är rengjord, den kollen gör jag direkt när jag kommer in genom dörren.
Jag kollar direkt om hur det ser allmänt ut runt maskinen, sitter fil´tren i maskinen, är ångröret rent, finns kaffet färdigmalet osv.
Ser jag en avvikelse från någon av dessa hoppar jag över espresson direkt och tar en vanlig kaffe.

Sedan gillar jag singel estate, men inte som espresso. Jag vill ha en viss mängd Robusta i espresson, så att jag får den där runda och chokladiga smaken i munnen. Personligen tycker jag att singlarna sticker ut lite för mycket som espresso och att dom blir för syrliga.

"Singlarna" funkar bäst i presskannan eller Aeropressen tycker jag, men det är vad jag tycker..

Läs även andra bloggares inlägg om  ,

Baristakostymen på till helgen

På lördag kommer jag åter att dra på mig skjortan, slipsen och förklädet för att bege mig till Parkgatan 1 i Falun.

Eftersom Pappersvinden har Öppet hus med massor av roliga saker för den pysselintresserade(se program nedan), så kommer jag att stå där med min ena espressomaskin och bjuda på min favorit espressoblend, Mauro De Luxe( vunnit pris som bästa espresso i blindtest). Eventuellt om det finns plats kommer jag också att ha med lite choklad till försäljning.

Boka in Falun i kalendern nu på lördag mellan 10.00-15.00, så bjuder jag dig på en fika och lite kaffesnack för den intresserade.

Välkomna önskar teamet på Pappersvinden!Aktiviteter Öppet hus 25/10


Öppettider 10.00 - 15.00


Program

10.30 Demo av det suveräna verktyget Japanese Screwpunch
10.45 Miniföreläsning "Hitta mönstret!" Monica tipsar om hur du kan se på mönstrade papper med andra ögon.
11.00 - 11-45 Workshop. 3-D kort med ram FULLBOKAD.
11.45 Demo. Hur man gör fjärilar av blommor.
12.00 Demo. Hur du använder dubbelhäftande klisterark på olika sätt.
12.15 Demo. Gör egna mönsterpapper med raklödder och distresser.
12.30 - 13.15 Workshop. Popupkort FULLBOKAD.
13.15 Demo. Använd akrylfärg till dina olika projekt!
13.30 Miniföreläsning "Stämplar på olika sätt!" Yvonne tipsar om hur du kan se på stämplar med andra ögon.
13.45 Demo. Hur du monterar och använder omonterade stämplar.
14.00 - 15.00 Workshop. Magisk ask. Kostar 95:- Föranmälan krävs.

Under dagen kommer det också finnas olika make 'n takes. Det är små miniprojekt som du kan sitta ner och knåpa med och det är gratis.
Mellan 11.00 - 11.45 samt mellan 12.30 - 13.15 har vi "demo on demand" i butiken, dvs vi visar Cuttlebug, Squeeze, Bind-it-All, Shapeboss och Shapecutter för den som vill.


Läs även andra bloggares inlägg om , ,


Det är det jag brukar säga...

..när jag håller provningar, står och gör kaffe/espresso eller bara tjatar med folk i vanlig ordning brukar jag alltid hävda att jag håller på med den mest hälsovänliga hobbyn/yrket som finns. Nämligen choklad och kaffe. Jag brukat tillägga att om jag sysslade med vin så skulle det vara optimalt, då rött vin innehåller en massa antioxidanter.

Jag brukar säga att man skulle testa att leva en vecka eller månad på choklad, kaffe & rött vin. Kan inte vara dåligt när det bara innehåller en massa bra saker.

Nu hittade jag ännumer belägg för detta, kolla in artikeln
här på Dagbladet.no.

Kanske skall kalla sig för hälsokonsult framöver....

Kaffe & choklad is the shit!!

Läs även andra bloggares inlägg om , ,

Icas rabatterbjudande, bra eller dåligt

I Sydsvenskan kan man läsa att deras "nya giv" med riktade erbjudanden till sina kunder retar ett antal.

Själv tyker jag att det var kul att äntligen få något erbjudande som man tyckte var bra. I vårat fall t ex så var bl a blöjor med, hur praktiskt som helst när man har småbarn.
Om deras rabatterbjudanden strider mot PUL(personuppgiftslagen) eller inte skiter jag fullkomligt i.

Har jag så lite att irritera mig över som att Ica spar lite data på vad jag handlar, då är det nog dax att skaffa lite mer att göra. Det är inte direkt FRA lagen vi pratar om, där någon får läsa och lyssan på personers åsikter utan dess vetskap. Man väljer faktiskt själv att dra Ica-kortet i kassan.

Mer erbjudanden från Ica tack!

Läs även andra bloggares inlägg om , ,

Kaffe ger minder bröst

Och inte bara det dår det att läsa i Sydsvenskan, det minskar även risken för bröstcancer. Om man har en viss gen det vill säga, men tydligen så har varannan kvinna denna gen.

Tycker att det är lite synd att man bara nämner att det är kaffet i sig som gör det hela, för mig som intresserad kaffenörd/arbetande i kaffebranchen skulle det vara mer intressant om det stod vad i kaffet som gör reaktionen.

Undra hur länge det dröjjer innan vi får se någon driftig sate marknadsföra "Bröstcancer dieten" på något hälsohem, där dom dränker stackarna med billigt och dåligt kaffe....

Läs även andra bloggares inlägg om ,

Kallbryggt kaffe vs. varmbryggt

När jag satt och surfade runt igår hittade jag ett inslag om kallbryggning av kaffe. Det är något som jag läst om tidigare, men aldrig funderat så mycket över.

Nu bestämde jag mig dock för att prova!

Det som skiljer bryggmetoderna år förutom temperaturen är bryggtiden och doseringen.
Till kallbryggning doserar man 12 gram/dl vatten och till varmbryggning doserar man 6 gram/dl vatten. Nu är detta utgångs dosering, sedan kan man laborera med detta som man känner.
Bryggtiden skiljer sig ännu mer. För kallbryggning har du en bryggtid på 8-9 timmar, medans man utgår från 3 minuter för varmbryggning.

Den stora skillnaden på slutresultatet mellan metoderna är att vid kallbryggning är mängden garvsyra minimal, medans den blir hög med vanlig bryggning.
Smakmässigt får du renare aromer av kallbryggningen enligt min test, men jag gillar inte direkt att dricka kallt kaffe. Däremot får kaffet mer än gärna vara kallt när jag provar kaffe för att verkligen känna aromerna.

Kallbryggning av kaffe

 Kallbryggning av kaffe

Läs även andra bloggares inlägg om , ,


Kafferostning hos Dellerhagen

I lördags var jag hos Dellerhagen och kollade när han rostade kaffe på sin Diedrich.

En rolig upplevelse med många trevliga intryck och dofter. Det är intressant hur bra man hör när kaffet gårt in i första crack. Något som är svårt på andra rostar.

Slänger ut några bilder...:

(fler bilder hittar du
HÄR)
Hos Dellerhagen 1 Hos Dellerhagen 6 Hos Dellerhagen 7

Läs även andra bloggares inlägg om ,

I Sverige är spritsmuggling det vanliga, men i Norge..

..är det kött smuggling som gäller. Hittade denna artikel i Dagbladet där en man ertappats för att ha smugglat bl a korv som fanns i motorrummet. Praktiskt värre både rökt och värmebehandlad på en och samma gång...

- OPPFINNSOMT: Tollvesenet mener smugleren i 50-årene var oppfinnsom når det kom til gjemmestedene, som her, under panseret.
Foto: Tollvesenet

Läs även andra bloggares åsikter om ,

NK - Dax för lite demo igen

I slutet på november och under december kommer jag åter att vara på NK i Stockholm för att dema Ascaso espressomaskiner och kvarnar, samt kaffe från Caffé Mauro. Det kommer att visas trevliga- och snygga maskiner, samt att det kommer att bjudas på gott kaffe i form av Mauro DeLuxe. (Återkommer med datum när det närmar sig)

Välkomna!Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Pralus pyramiden..

Här om dagen var jag hem till Mattias, där vi koppade lite olika sorters kaffe. Bland annat 2st Aricha #9, Aricha #17, Esmeralda Geisha, Kenya och lite annat. Trevligt som tusan var det, men vem skulle inte tycka det när man har kaffe som hobby.

Efter själva provningen testade vi chokladpyramiden från Pralus (ca pris 300 kr för 10x50g),  pyramiden finns även i mindre format (10x5g)
Pralus pyramiden innehåller choklad från följande länder/områden:
Jamaica
Indonesien
Sao Tomé
Trinidad
Venezuela
Vanuatu
Madagascar
Ghana
Colombie
Ecuador

Samtliga kakor ligger på 75% i kakaohalt och innehåller Trinitario-, Criollo-& Forastero bönor. Dock kunde vi inte se vilken choklad som var gjord på vilken böna, vilket är synd.

Till utlåtandet.

Väldigt "platt" smak, där endast 2 st sticker ut lite. En har viss arom av skumbanan, vilket är lite annorlunda. Men i det stora hela är det en flopp utan dess like. Dåligt conchad choklad där vi klart känner grynigheten i chokladen, som i sin ur gör att man har svårt att fokusera på chokladen i sig. Den är även dåligt förpackad i min mening, men endast vanligt "skrivarpapper" runt chokladen som gör att den lätt tar smak och kan bli fuktskadad. Det enda possitiva jag har om Praluspyramiden är att den är väldigt mild trots sina 75% i kakaohalt.

Men slutresultatet blir tyvärr:


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Mer Mimikry...

Måste göra lite reklam för Mimikry. Här är en av deras nya låtar från kommande skivan Alderland.
(Själv tycker jag att Hjalle har sjukt bra sångröst.)

Mimikry - Blundar du så blundar jag


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

I väntan på Pains nya album

Hittade denna på "Tuben" som finns på Pains nya album "Cynic Paradise" som släpps 31 oktober.

Pain - Have a drink on me
br>
Tänkte också påminna om
Mimikrys skivsläpp den 24/10

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Surdegsbrödet är klart!

Nu har vi ätit surdegsbröd med salami och tomat så magen är helt stinn.

Hur blev resultatet då? Det blev riktigt bra, en aning mer salt till nästa gång men nu strör jag på lite flingsalt på tomaterna istället.=)

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Nya Gratis godis är igång

Klicka in dig på Gratis godis och anmäl dig för att enkelt få gratis godis. Några frågeformulär eller nyhetsbrev och godiset är i hamn.


I väntan på surdegsbröd

I söndags fick jag för mig att jag skulle baka matbröd, så när jag var på affären fick jag för mig att jag skulle göra surdegsbröd.
Så i söndags började jag med att göra surdeg, som jag har pysslat om i 4 dagar med att röra i och lukta på.

Nu har jag i alla fall blandat till én liten deg som står på jäsning som jag har smaksatt med lingon (älskar lingonbröd) för att få lite mer syrligare bröd.

Har jag tur hinner älsklingen med att smaka innan hon far till
Pappersvinden för dagens insats.

Förhoppningen är att slutresultatet ska se ut så här:Nu funderar jag bara över om jag har bakat eller om det har varit ett mindre krig i köket, suck så det ser ut...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,