Lycka stavas Bezzera!!

På Formex mässan blev jag lycklig, riktigt lycklig!
Jag hittade en skönhet med stil och design som föll mig i smaken. En
Bezzera BZ07 nämligen, som min vän jb på jbcoffeehouse marknadsför. En snygg HX-maskin med fina detlajer.

image387
En underbar maskin med snygga reglage isolerat ångrör, snygg lösning på "vatten dump" och elektronisk dosering.

 snygga reglage med vippor istället för rattar.

 t o m baksidan är snygg

 vilken skönhet

FORMEX

I helgen var vi ett gäng som åkte till Formex och spanadein lite stuff. För egen del var det inte så speciellt mycket nytt och dåligt med erbjudanden. Mässerbjudanden finns knappt inom choklad och kaffe delen på mässan, men lyckan blev gjord i alla fall när jag hittade en ny Espressomaskin.

Blev inte så mycket fotat, men ändå.
 2 "teammembers" och min älskling
 M&M barnlediga och lyckliga

Kakbuffé!!!

Idag blev det äntligen av med ett besök på Wienerkonditoriet i Säter, som har kakbuffé sista lördagen i månaden.
Eftersom jag har pratat om det sedan jag såg ett reportage i en dagstidning i mars förra året var vi några som ville testa. Jag, barnen(alla 3), mina föräldrar och svärföräldrar åkte iväg på denna helt sanslöst trevliga tillställning, tyvärr var Y tvungen att jobba på Pappersvinden men vi kan åka hit igen och göra en repris! =).
Att få välja och vraka för det helt sanslöst billiga priset av 85 kr/pers(45kr/barn under 8 år) inkl. kaffe är sjukt billigt. När vi var där fanns totalt 32 sorters fikabröd att välja på, så det där med sju sorters kokor kan slänga sig i väggen... =)  Första gången jag varit på ett fik som utsets till ett av Sveriges bästa konditorier.
Att vi sedan blev bjudna av mina föräldrar gjorde inte saken sämre, och som vanligt följer lite trevlga bilder.
image378

32 sorter!!!!

F har spanat in sin favoritMin första omgång, fler blev det....W sitter i barnstolen för första gången(5 månader)

F äter sin andra favorit, den rödaT läser tydligen helre Skylten att hålla utkik efter

En kul sak med cafét är att alla möbler och inredning är till salu, det sitter små prislappar på allt.

Gör som vi, åk till Säter och fika!!!

Chokladprovning på AB Tändkulan

Igår höll jag en liten chokladprovning för Tändkulan, ett glatt gäng men stor njutningsförmåga.

image377

Efter en massa provande med och utan dryck ville dom även ha en lite espresso genomgång, där dom fick prova lite espressos med diverse tillbehör.

Tills döden skiljer oss åt

Hittade bilden när jag surfade runt lite.
Uttrycket tills döden skiljer er åt fick en ny innebörd när jag hittade denna bild.

image376

Sorglig men romantisk.

Chokladdryck på egenrostade kakaobönor

Ni som läst min blogg såg att jag rostade kakaobönor för första gången igår och det lär knapast bli sista heller. =)
Efter att ha funderat vad jag skulle göra med dom ett tag kom jag underfull med att det skulle vara kul att testa hur man gjorde förr i tiden innan man kommit underfull med hur man tillverkar ät choklad.
Sagt och gjort så skalade jag ett gäng bönor som jag sedan placerade i morteln. Efter ett tags rörande började det bli en fuktig massa, som inte gick att "mala" mer i morteln, då den bara klumpade sig.
Doften av bönorna var underbar när jag bearbetade dom!!!!

Efter att jag malt bönorna kokade jag upp vatten som jag sedan slog över den väldoftande bönröran.
Jag slog inte dirkt baklängesvolter av lycka och smak när jag provade "drycken", utan tyckte att den var ganska besk. Sagt och gjort så plockade jag fram lite socker och blandade ned i "drycken". Kanske fel att säga dryck, då det var mer en kokao doftande gröt. Hur som helst så tykte jag att det var drickbart, men inget jag skulle direkt bjuda på som chokladdryck. Och som vanligt när man håller på och labbar kommer det upp nya ideer om kommande provningar och choklad events.....

Och här kommer dom obligatoriska bilderna:

    

Koppning

I dag när frun var och höll kurs på Pappersvinden och höll distresskurs passade jag på att ha en liten koppning(kaffeprovning) på lite "fulkaffe" jag köpt på ICA.
Själva koppningen går till som så att jag maler bönorna(ca 12 gram) och kokar upp vatten(2 dl/sort) som får sjunka i temp till 94-96 grader, som jag sedan slår över det nymalda kaffet. Efter ca 3-4 minuter drar jag en sked över bönorna som då sjunker till botten. Sedan är det bara att ta en sked och sörpla på.....

Bönorna jag provade var alla från Zoegas och bestod av:


Det är alltid kul at prova olika kaffesorter/rostningar mm mot varandra, för det som är favorit ena gången är inte det gången efter.

Dagens favorit var Pasión Colombia.
Lite trevliga bilder också...
    

Favorit bönor

Här kommer en bild på 2 av mina 3 favoritbönor.
image360

Eftersom jag ändå höll på och fotade vid rostningen av kakaobönorna var jag tvungen att slänga dit några kaffebönor också. Den 3:e favoritbönan var upptagen, men jag tror inte att hon velat vara med på bild i alla fall...

Rosta kakaobönor hemma?!

Fick en liten leverans av diverse choklad grejjor idag igen. Hade beställt lite speciella provbitar var av en sort med ren criolloböna, en med ren Trinitarioböna och slutligen en med ren Forasteroböna. Helt underbart att jag hittat en prisvärd choklad där man kan smaka på varje böna för att känna hur dom smakar. (Dags att göra nya chokladprovnings program)

Hade även beställt en del kakaobönor (jästa och torkade), som jag provade att rosta i ugnen hemma.
Eftersom jag aldrig har rostat kakaobönor tidigare satte jag ugnen på 140 grader och varmluft, sedan när den var varm satte jag in bönorna på ett ugnsfast fat.

Efter 10 minuter tog jag ut dom första bönorna, efter ytterligare 5 min nästa, efter ytterligare 5 min nästa osv tills jag hade rostat i totalt 35 minuter.
Den underbara doften av varm kakao som spred sig i köket var himelsk! Vilket undrbart projekt för en chokladnörd som jag. Tyvärr var inte ljuset det bästa, men några bilder får ni.

  

Vin & choklad är så nice! =)

Ursäkta om bloggandet utebliivt ett tag, men det har varit lite mycket ett tag samt att jag har fundering på att lägga ner bloggen helt.

Jag har blivit mer och mer fascinerad av kombinationen vin och choklad, att låta en bra choklad av rätt kakaohalt, med bra bönor och fin en balans mellan bönan/blandningen och sockret i chokladen smälta i munnen för att sedan blandas med ett sötare dessert vin med russin karaktär. Himelskt gott!

En annan god kombination av vin och choklad är mörk choklad och körsbärs vin. Evig kärlek vid första träffen!

Nu ser jag fram mot att gå på provningen på Systembolaget den 30/1 för en kombinerad choklad och dryckesprovning, för att få ännu mer inspiration och ideer.
(Rapport kommer senare)