Sommar......

Det är så skönt med sommar!
När familjen vaknade i morse klädde vi oss och gick ut i den ljumma luften för att gå till jordgubbslandet och plocka lite mogna jordgubbar, som Yvonne och Fanny kunde smaska på till frukost.
image201
Och som vanligt har Fanny ett stadigt grepp om halsen på "Vovva"...

Det är så fint på mornarna under sommaren när daggen ligger så fint på alla blommor, blad , grenar och jasminbuskarna doftar så där underbart dom bara kan göra på en ljummen sommar morgon.
 Älskar den stora jasmine busken
 Pionerna är också fina

image204
En liten tävling, den som vet riktiga namnet på blomman får komma hem hit och få en espresso, cappuccion, latte eller något annat gott som jag gör med min Unico. Avnjutes i trädgården beundrandes min blomma! Blush

Ska bli skönt att var hemma i 12 veckor med familjen, och bara ha det bra och försöka snickra färdigt det som är påbörjat. Och kanske ta ett och annat foto till......

Japansk tetris...

Hitta detta sjuka människo tetris....
image200

Rapport från besöket på Johan & Nyström.

Nu äntligen har jag äntligen fått lite lugn och ro och tagit mig tid att skriva lite om Riktigtkaffe:s besök på Sveriges kafferosteri nr 1, där det finns känsla och kärlek till varje rostad böna. Det var en strålande dag i maj som vi tog oss till Johan & Nyströms fint belägna rosteri intill Tullingesjöns södra ände i Alfa Lavals gamla lokaler.

Efter en stunds väntan på plats så var vi, Tobbe_L, treefinger, Bjarne, majkeloak och jag äntligen samlade för att få en vad vi trodde liten guidad tur med en eventuell koppning. Men som ni förstår så blir det aldrig en liten tur när besökarna är nästan lika hängivna som värdarna.

Vår "guide" och kaffekompis som så snällt tog emot oss på Johan & Nyström var Richard Lindh, som med ett stort kunnande och en brinnande entusiasm visade oss runt i verksamheten. Vi började med att vara dom första besökarna som tog oss in via det som skulle bli den nya entrén (J&N hade fått tillgång till grannlokalen) in till det som var deras nya lagerlokal, en stor lokal med MASSOR av kaffe säckar och en enormt stark lukt av råkaffe. Det är imponerande att se så mycket kaffe, och just kaffe i dom klassiska jutesäckarna travade i stora högar är en speciell känsla.


Richard Lindh i kaffelagret

Efter att vi kikat ute på råkaffelagret tog vi oss vidare till lagret med färdigt kaffe för leverans till kund. Där fanns en underbar doft av nyrostat kaffe och hylla efter hylla med olika blandningar och estate kaffe som Richard med stor entusiasm guidade oss igenom. Efter lagret kommer vi via packeteringen in till ?rosthallen? där J&N har sina Probat rostar. Väl inne i rosthallen får vi se lite olika varianter på råkaffe, Richard visade skillnaden på tvättade och otvättade bönor samt att han visade hur pärlkaffe ser ut (Pärlkaffe=bäret som sitter längst ut på grenen och innehåller endast ett frö).


Tvättat- och otvättat kaffe                                                                                                 Foto: Tobbe L

Efter det får vi gå upp till hjärtat i Johan & Nyströms verksamhet, nämligen dom två gasol eldade Probat rostarna.
Vid rostarna står en dalmas vid namn Mattias Dellerhagen som jobbar som Rostmästare på J&N. Mattias berättade om hur han rostar kaffet med känsla och kärlek till kaffet, samt att det aldrig finns några exakta tider för kaffet, då det är beroende på kaffets egenskaper från rostning till rostning. Mattias använder alla sina sinnen och erfarenheter vi rostugnarna, där han lyssnar, luktar, tittar och känner under varje enskild rostning. Vi bombarderade Mattias med frågor och funderingar om rostning och resultat av olika bönor, temperaturer, rosttider och blandningar.


Diskussion vid rosten: Mattias, majkeloak, Tobbe L, Bjarne och treefinger

Till skillnad från många andra rosterier blandar Johan & Nyström sitt kaffe till kaffeblandningar före rostning och rostar det "färdigblandat". Vid rosten får vi vara med när Mattias rostar ca 90 kilo Fransk Kontinental och vi får se hur kaffet ändrar utseende under processen och lyssna hur 1:a och2:a crack låter, för att slutligen se resultatet i "luftkylaren". Det var en enorm känsla att under rostningen se och lukta hur kaffet ändrade karaktär, för att slutligen se det färdiga resultatet.

image198image199
image194
Foto: Tobbe L


Från rosteriet gick vi vidare till Johan & Nyströms showroom, som var som en himmel för oss kaffenördar. Där fanns allt man kunde tänkas behöva för att göra allt kul som går att göra med kaffe. Det fanns små rostugnar (Probat) för provrostning, en La Marzocco FB-80, kaffekvarnar, tampers i långa banor och hur mycket mer nördprylar som helst.

Väl uppe i showroom tog Richard åter hand om oss och vi började med en koppning bestående av:

El Salvador Bourbon Estate, Etiopisk Yirgacheffe, Kenya AA Estate, Sumatra Gayo Mountain, Mysore Nuggets ochMonsun Malabar
Det roliga med att koppa är/var att känna dom olika smakerna i jämförelse mot varandra, och skillnaden i att prova från milt kaffe till kraftigare kaffe och vise versa. Här får man helt klart känna skillnaden på kaffe och kaffe (hörde någon gång att arabica var arabica). Den som inte provat att koppa borde prova då det är väldigt intressant och upplyftande.

Koppning pågår

image196 
J&N's Rostmästare är med och testar och tycker lite.

image197
Mycket disk blir det....

Efter koppningens alla diskussioner och tyckanden vände vi oss om till espressomaskinen, en underbar La Marzocco FB-80 som stod som en kung mitt på en ö i deras underbara showroom. Richard som knäcker lite extra som Barista på helgerna och ställde upp som tävlande i Barista Cup visad upp sina konster i hantverket espresso. Vi provade bland annat några shots på 5 Estate, Brasilien Yellow Bourbon mfl. Richard lät oss känna skillnaden på 25 s och 20 s extrahering, och det var en enorm skillnad på smaken på dessa två extraheringar. Vidare gjordes diverse cappuccinos med snygg latte art och himmelsk smak. Vidare fick vi prova Richards signaturdrink i Barista cup, som bestod av en ovanlig kenyansk ljusrostad böna med en tesked rörsockersyrup och det var en fantastisk smakupplevelse som kom fram med sötman som balanserade syran i espresson på ett underbart trevligt sätt.

Dom ursnygga provrostarna!
Ett stort tack till Johan & Nyström och speciellt till Richard och Mattias som var enormt roliga och inspirerande att lyssna på.
(Tack för bilderna Tobbe!)

Bland Heffaklumpar och koskit

Var ute med Tobias och Fanny när dom åkte fyrhjuling här om dagen och tog lite kort.
Tänk att ni kan se så uttråkade ut när ni tycker att det är så kul attt åka!
image182

Efter ett tag drog Tobias iväg till grannen som är lantbrukare och åkte traktor och "skitvagn" med Frasse.

image183
Skit- eller glädje spridare beroende på vem man frågar. =) Hur som helst så luktar det skit!!

Jag och Fanny tog en tripp till Myrtins dunge för att fånga Heffaklumpar(ett annat ord för elefant om man är 2 år och sett på Nalle Puh).

  
Fanny på Heffaklumps jakt, med den ständiga frasen: - I hu mila kogens namn fångar jag dej! (Dom säger så i filmen)

image187
Bäst att klättra upp på en stubbe för att spana!

  
Jobbigt att ta sig fram i det höga gräset.

 
Smultron är gott (om man vänta tills dom blivit röda).

image193
Vy över vägen från Heffaklumpsskogen till vårt hus.

Dagbarnen i Säterdalen

Idag var vi iväg med alla dagbarn i Vika på en sommartripp med buss till underbara Säterdalen. Där tittade vi på djuren: kalvar, hästar, getter, kaniner, grisar och höns som vandrade runt i sina hägn. Det är riktigt kul att se hur de små liven blir upprymda av att se alla djuren. Det gick 2 st killingar löst som barnen kunde klappa, men mest var dom på borden och gick för att försöka sno åt sig lite mat.
Efter djuren gick vi till "lekområdet" där vi satte oss för att äta oh fika innan barnen började att leka i alla olika klätterborgar och rutchekanor(hmm, undrar hur det stavas...). Efter en lång lekstund och lite glass ätande var det åter dags att åka hem i bussen till Vika. Vid avstigningen i Vika var det idel trötta barn som hade lekt och haft kul i underbara Säterdalen.
Ett stort tack till er som annordnat resan.

Samling inför avresanFastspänd och förväntansfullFina hästarEna killingen

En kaninEn bestämd liten dam?Mat/fika innan lekFanny ville ha pastan i salladen

Hej pappa! Roliga lekborgar "Vilda" änder Glass!!

Glass!!Bäst att huka sig för fartvindenKUL!! 
 

    

Examen för Tobias

Ja, då har Tobias gått ut grundskolan och nu börjar livet där han själv får börja göra egna val på riktigt.
Den fina avslutningen var i Dala-Floda kyrka eftersom Mockfjärdskyrka är för liten. Det var en alldeles lagon avslutning med fin sång av skolkören och några jätte duktiga tjejer som sjöng solo i kyrkan (starkt gjort när man är 16 år tycker jag). Det som är riktigt bra är talet som Skolnämden gjorde, ruggit kort och lite kul,.Dom andra var heller inte så långa men lite mer krystat, och kändes inte lika rakt från hjärtat tyckte jag. Kul att se alla eleverna gå fram och få betygen i sina fina kläder. Det som var ännu roligare var att se hur stora dom blivit, man har inte riktigt hängt med och sett Tobias kamrater sedan vi flyttade.
Höjdpunkten var i alla fall att få se Tobias gå fram och hämta betyget och tacka lärarna.
Det var med stolthet som han visade upp betyget och jag var riktigt stollt jag med att han lyckades så himla bra med sin uppryckning inför avslutet på grundskolan.
Tragiskt nog fick jag inte kameran att fungera i kyrkan pga den skumma belysningen och avståndet fram till där dom stod, men minnet kommer att finnas kvar i all oändlighet.

Jag är stolt över dig Tobias och hoppas att du komme att trivas i ditt nya "vuxna" liv!

Jasminbusken har börjat att blomma

Var ute och fotade lite på tomten med omnejd  idag, och såg till min förtjusning att Jasninen har börjat att blomma.
image158

Det var riktigt skönt ute idag, trots att både jag och frun kände oss lite hängiga med huvudvärk och elände i kroppen gick vi runt lite på gården och kikade/planerade.
image159
En kaka och en kratta, vad mer kan man behöva här i världen...

Islatte på The lounge kaffet

Efter att jag gjort ren min maskin idag så öppnade jag med stor förväntan en påse av "The Lounge Falkenberg" (som Daniel Chomieniec på just  The Lounge har varit så snäll att skicka till mig) och började att exprimentera mig fram till ett bra shot. Endera var det grymt nyrostat eller så har det en grov malningsgrad, för jag fick mala grövre än andra sorter jag kört i kvarnen.

Hur blev den då? Jo, som espresso var jag inte så att jag slog frivolter eller så, utan jag tyckte den var syrlig och mjuk i smaken. En bra espresso, som jag kände skulle vara god i blandning med mjölk.
Sagt och gjort så körde jag två skott i shakern och skopade i två tsk socker, en med vaniljsocker och lät sockret smälta. Sedan tippade jag i lite mjölk och några isbitar och shakade loss, slog upp det i två glas och fyllde upp med mjölk till lagom storlek.

DEN VAR SJUKT GOD!!!!

  

Inte bara jag tyckte om min Islatte, utan det gjorde även frun och dottern...
Och fler ska det bli....

Byafejden har åter avgjorts i en hård kamp...

Då vi för andra nationaldagen i rad hade byafejd, hade vi skapat en tradition som jag hoppas kommer att fortgå.
Nytt för i år var att vi förutom mitt underbara Folkarbyn och grannbyn Sunnanhaga hade bjudit en ny grannby nämligen Åsen. Platsen för detta underbara lilla spektakel var som förra året på Myrtins grusplan mitt emot vårt hus. Efter att vi hade småpratat lite var det visning av vävstugan i Folkarbyn medans grillarna blev klara. Efter att vi haft vårt knytkalas hade vi några små tävlingar mellan byarna/lagen. Eftersom Sunnanhaga innehar segern från förra året fick dom börja, det bör nämnas att Sunnanhaga var i år starkt reducerat i manntal.
Första grenen i Byafejden 2007 var "Verktygsleken" där varje lag får välja ut två verktyg av ett antal uppradade, för att sedan utföra ett hemligt uppdrag.
Inför tävlingen valdes följande verktyg:

Sunnanhaga:

Hammare och potatisskalare
Folkarbyn:Skiftnyckel och potatisskalare
Åsen:Pollygrip och sax
Uppdraget bestod sedan av att på 1 minut få till en så lång rad av potatis som möjligt(uppradningen fick fortgå efter att minuten gått).

Efter ca 3 minuter var deltävling 1 avgjord med följande resultat:

Sunnanhaga:

435 cm2 p
Folkarbyn:520 cm3 p
Åsen:10 cm (hel potatis)1 p

Deltävling 2 bestod av att spika i 9 spik på kortast möjliga tid, där man var tvungen att byta "snickare" efter varje slag, dock får 2 personer turas om bara man inte slår två spik i följd.
Resultat av deltävling 2 och totalpoäng:

Sunnanhaga:

71 sekunder2 p+2 p=4 p
Folkarbyn:85 sekunder1 p+3 p=4 p
Åsen:61 sekunder3 p+1 p=4 p

Nu låg alla byarna på lika poäng och spänningen var enorm inför deltävling 3,, som bestod av att hänga klädnypår på tid med en hand och lika som deltävling 2 med att man var tvungen att byta ?hängare?  efter varje klädnypa.Resultat av deltävling 3 och totalpoäng:

Sunnanhaga:

19 sekunder3 p+2 p+2 p=7 p
Folkarbyn:31 sekunder2 p+1 p+3 p=6 p
Åsen:45 sekunder1 p+3 p+1 p=5 p

Det här var inte bra för min by Folkarbyn, skulle Sunnanhaga vinna i år igen? Enligt tradition avslutades tävlingarna genom kubb mellan byarna.Resultat av deltävling 4:

Åsen

VSSunnanhaga1-0
SunnanhagaVSFolkarbyn1-0
FolkarbynVSÅsen1-0

Detta innebar att Sunnanhaga ännu en gång vann byafejden, och kunde gå hem med stolthet och högt huvud!
Mitt kära Folkarbyn blev åter igen tvåa och nykomlingarn Åsen hamnade på en fin Bronsplats förstaåret.

Lag Åsen har lite
taktik snack.

 Delar av lag Åsen och lag Folkarbyn

Det ser tungt ut
för lag Sunnanhaga
Lag Åsen försöker köpa kommande spelare från Folkarbyn för att sänka medelåldern.
Lag Åsen i full aktion.Myrtins "Arena"
Jag och FannyFanny hade fullt sjå med att springa fram och tillbaka.