Har gått fotokurs på Pappersvinden.se

Förra veckan gick jag och frugan tillsammans med några andra en fotokurs på Pappersvinden i Falun. Det var mycket teori med diverse inställningar på kameran, kameravinklar, utrustning, objektplacering, ljusvinklar m.m.

Kursen var helt teoretisk och innehåll grymt mycket fakta. Idag en vecka senare hade vi en liten återträff där vi hade kamerorna med oss och testade att göra olika inställningar på kameran att fotografera med.
För min del blev det mycket makro fotografering med olika skärpedjup, och även lite fotografering på rinnande vatten med lång slutartid för att få en sådan där mjuk skön och böljande bild som ser ut som ett sagoland.

Som ni förstår så blev jag även såld på detta, och inte bara jag utan även min fru blev fast (hon har alltid varit intresserad av detta). Nu återstår bara att införskaffa sig en bra systemkamera med ett makro objektiv......

Tack för kursen Micke, det var kanon skojjigt!
Förresten, kolla in några av Mickes bilder i Sågmyrabilder.
image145Kolla även in min underbara frus foton från kursen här!

Skala på kaffekvarnen

Så här blev det när jag monterade "Marvskalan" på min Demoka M-203 kvarn.
image144

Sjukt bra tycker jag, och jag har använt följande scrapbooking material:
3-D kuddar:
http://www.pappersvinden.se/webshop/product_info.php?products_id=1297
Gluedots: http://www.pappersvinden.se/webshop/product_info.php?products_id=31

Skalan skrev jag ut på ett lite tjockare fotopapper.

Golf!?

Jaha, då hör man till den stora skaran som provat att hammra iväg en golfboll.
Vi har ett gäng på jobbet som jag brukar trakasera för diverse golfgrejjor som, handske i bakfickan, puta med rumpan, klubbor som måste frysa (dom med "raggsocka" på och så vidare. För ett halvår sedan gjordes ett tragiskt misstag av mig, då jag sade att klart jag skulle prova om dom släpade iväg mig.

En av våra trevliga konsulter som heter Peder från ett cad-företag tog tag i saken och släpade iväg oss till Dalsjö golfbana, där han dagen till ära bjöd oss på lunch före det stora elddopet. Efter att vi ätit tog vi oss ner till ranchen för att "slå lite boll". Och det gjorde vi, fast vi (jag och Erkki) slog lite grön plastmatta också (den var lite dammig sade vi).

Hur var det då? Jo, det var faktiskt rätt kul att bara stå där och slå lite boll och skratta åt våra missar samtidigt som vi var imponerade av våra proffs (Peder och Stefan K) som var sjukt duktiga.

Nu till den slutliga frågan, kommer jag att prova igen? Solklart komer jag att följa med dom andra "fröknarna" ut på banan om tillfälle ges. Suck, jag är förlorad, en fjolla.........

Om murning av skorstenen

Då har vi gjort det också, nämligen rivit och murat om den gamla skorstenen. Det var slitigt att byta skorsten och tidskrävande.
Här kommer en liten redogörelse för hur vi(jag, svärfar, farsan och muraren Bernt ) till slut fick till en skorsten.

Det var inte mycket som flöt på om man säger så, för vädret var inte direkt med oss utan det regnade och blåste friskt vilket försenade arbetet avsevärt. Som om regnet som gjorde att vi inte kunde mura över huvud taget inte var nog så var inte muraren helt kry heller, så istället för 2 dagar blev det 4 arbetsdagar med skorstensbyte. SUCK!!!

Dag-1
Det började så bra med flyt i att få tag på skylift till måndag och tisdag (planerade dagarna) och lasthjälp med truck på Dalabyggmarknad, för att inte nämna rabatten på materialet 25% och det tack vare muraren.

Dag1
Det började bra på måndag morgon med rivningen som gick väldigt lätt och snabbt ca. 2-2,5 timmar. Sedan var det dags att börja bygga lite ställning som också gick bra en stund för sedan kom regnet... Det regnade så pass mycket att det var kört att mura, så vi halkade runt på taket med lite hemma fixad livlina runt kroppen och snickrade klar ställningen till tisdagen när muraren åter skulle komma tillbaka.

Dag 2
Efter en hel del pusslande och funderande blev muraren på det klara med hur vi skulle mura den nya skorstenen, för problemet var att vi hade 2 kakelugnar, 2 vedspisar, en bakugn, en igenbyggd rörkanal från nya köket och två ventilationskåpor som gick upp i skorstenen och blev totalt 6 pipor. Efter att vi provat att loda för att hitta rätt gick vi över till att elda lite tidningspapper i dom olika kanalerna och kom fram till att 5 kanaler skulle vi ha kvar, och som om inte det var nog ville vi att den nya skorstenen skulle ha samma modell som den gamla med en bredare bas och utkragning upptill. Och slitigt var det med regn ochvindbyar som fick skyliften att svajja 1 m i sidled och man fick hålla i sig för att inte blåsa ner. Som grädde på moset blev vi tvugna att såga upp taket mer för att få plats med den nya skorstenen, och det var ett riktigt skit jobb då jag inte hade en riktig plåtsax.
 
Tyvärr så var vi inte ens i närheten av att hinna klart på tisdagen, då skorstenen är ca 1 m i fyrkant och 1,4 m hög. Hur som helst så kom vi överrens om att muraren och mina "hantlangare" skulle komma på onsdag morgon för att göra klar skorstenen. Jag min arma sate var tvungen att åka och jobba, för att ta ledigt var inte att tala om då jag var bokad på jobbet. Till min stora glädje kunde jag hyra skyliften en dag till också!

Dag 3
Tjugo i sju på morgonen ringer telefonen och det är muraren som säger att han är lite yr och måste lägga sig en liten stund med han ska höra av sig om ett litet tag. Jag åker till jobbet medans mina "hantlangare" skär till lite vindpapp till trossbotten i delen som jag sanerat för hussvamp. När klockan närmar sig elva har han fortfarande inte hört av sig, och vi börjar bli lite oroliga om det hänt något. Jag provar och ringa på hans mobil och på hemnummret utan någon som helst framgång, och blir riktigt orolig. Jag får efter ett gediget dektektivarbete fatt i sonens mobilnummer och ringer till sonen för att be honom kolla till sin pappa. Efter en sisådär 40 minuter dyker muraren upp och förklarar att han går på medicinering som gör honom lite klen. Pust, skönt att karn lever!
Tyvärr så hinner dom inte riktigt klart med skorstenen utan vi måste även planera in en 4:e dag för att färdigställa skorstenen. sagt och gjort så blir det så men då utan skyliften....

Dag 4
En lyckans och slitets dag! Nu var det det sista som skulle fixas, men allt bruk och sten var tvunget att bäras upp på taket, och det är inte kul då man har ett högt hus. Hur som helst så gick jobbet bra och efter någon timme var muraren klar med vår fina skorsten, och lämnade endast fogningen kvar åt mig.

Nu återstår endast att plåtkläda skorstenen och taket runt om den...... så fortsättning följer.

 Utsikten är vacker från taket ?Hantlangarna?
 Åt flera håll också Hur var det nu vi skulle göra?.
 Rivning pågår Det går frammåt
 Nästan klart, dags att börja bygga ställning En slev hit och en slev dit
    

Tamper ställ (E61)

Tröttnade för ett tag sedan på allt vinglande och sullande när jag skulle tampa kaffet i mitt enkelfilter, så jag kollade in lite på nätet och tyckte att ca 1000 kr för ett tampingställ var i häftigaste laget.

Jag tog och mätte lite och skred till verket för att fixa en liten prototyp (var tvungen att se hur den skulle fungera på det viset jag ville och om den skulle bli använd över huvud taget).

Efter lite mätande, funderande och material letande så skred jag till verket.
Jag tog ett råämne (34x90 som jag köpt på jobbet för att elda med) och klöv den i två delar. Dels en för överdelen och en till stavar för underdelen. Efter att jag borrat ett hål för filterhandtaget vid kanten så hyvlade jag ner överdelen till lämplig tjocklek för att ge stöd åt handtaget. Sedan hyvlade jag till sidorna och stödet som sitter mellan sidorna och anpassade höjden på dessa så att filtret inte ligger på underlaget. Jag gjorde måtten på denna så att den skulle passa på ett litet skärbräde av plast som jag tidigare använt som tampingmatta.
Det som jag i efterhand saknat lite är en bättre avställningsyta för tampern, men det funkar att ha den i övre hörnen också. Skall jag göra en ny i ek, så skall jag försöka få en lite större överdel för att ge plats till tampern.

Personligen är jag kanon nöjd med mitt tamperställ och kommer definitivt att göra ett snyggare med profilerade kanter framöver när tid finns.

Här ser ni bilder på tamperstället med och utan portafilter i (Obs mobilkamera kort):

  

Våra underbara barn

Jag var lite barnvakt åt Amberle idag, så att M&M kunde åka till IKEA och shoppa en aningen mindre stressigt. Eftersom det var skapligt väder så tog jag, Fanny och Amberle en liten promenad för att titta lite när Tobias var ute och åkte traktor med Frasse.
 

Flickorna poserar så glatt
och sött på beställning.

 

Så här kul tyckte dom att
det var att bli med på kort.


 

Kramandes kusiner.

 

Puss på dig!

 

Flickorna är påväg mot det stora äventyret.....


Fika i Norberg

Var med frugan till Norberg för att titta in till en av våra scrappboking vänner, nämligen Belimi. Frun och hon har haft en del "bussines" men aldrig träffats, så vi passade på att titta in och säga hej i hennes fina affär.
Nu till det bästa med hela resan, nämligen
Elsa Andersons konditori som tydligen är väldigt kännt.
Dom hade ett jätte trevligt fik med en massa rum som hade en liten charmig patina(fint ord för slitet som jag hört på antikrundan....) och ett underbart utbud av fikabröd och mackor. Det är sällan som jag har svårt att välja fikabröd eftersom det sällan finns mer än en slags bakelse på fiken, men här fanns flera (och ja, dom var goda).
image123
Foto: Elsas konditori

Det som tyvärr drar ner ett eventuellt betyg på cafet var cappucciono som inte var någon höjdare (tror att det var en automat av något slag).

Hur som helst så kommer vi att åka dit och fika igen, och jag kan varmt rekomendera detta cafe om ni inte beställer in en cappuccion. ;-)

Här poserar mina underbara flickor framför entren till fiket.
image122

Böntest del 2

Här kommer ett utlåtande på nästa påse, som är:

Johan & Nyström Isola.

En espresso blandning som är en riktig höjdare som cappuccino. Den har enormt god eftersmak i cappuccinon med tydliga aromer av mörk choklad, och är precis så smakrik att den ger en perfekt balans mellan espresson och den skummade mjölken i cappuccinon.
Som espresso tycker jag också att den är bra med fin och tjock crema.

För att hitta recensionen på samtliga bönar från denna shoppingrunda kan du titta under: choklad och kaffe/Böntest....

Nästa elände del 2

Tänkte visa lite bilder efter grävandet, spettandet och slitet.
Eftersom avloppet går lite hit och dit och har dåligt undanfall (Vattnet ligger kvar/rinner tillbaks i ledningen) bestämde jag mig rätt omgående för att lägga ut en helt ny stamledning ut från huset och ner till reningsverket. Efter en hel del grävande kunde vi mäta hur stort fallet var (laser), och kom under full med att det var 33 cm på 14,5 meter. Så vi kunde med lätthet konstatera att rekomenderade 1cm/m var inget problem, men att jag ändå skulle koppla in allt avlopp på denna stam (toan och resterande avloppen var tidigare separerade till någon meter från brunnen).
image119


Det var enormt slitigt med mycket sten och lera. Trots att jag lånat en liten grävare (Tack Arto!).

image120

Den såg inte mycket ut för världen, men gjorde ändå vårt jobb betydligt mindre än om vi skulle skyfflat allt för hand och lite kul är det att köra grävare... =)

När allt var uppgrävt och jag hade lite tid kvar på "lånetiden" började jag att gräva upp den gamla avloppstanken som ej används mer. Här använde jag maskinen mest till att lyfta upp massorna med eftersom jag var rädd att skada tanken.
image121


Böntest...

Shoppade en liten kaffepåse på Kaffemaskinen när jag var dit för ett tag sedan.

Påsen innehöll följande:
250 gr Johan & Nyström Isola
250 gr Johan & Nyström Monsun Malabar
250 gr Johan & Nyström El Salvador Bourbon Estate
250 gr Kaffemaskinen De Sica (Johan & Nyström)
1000 gr Mauro De Luxe
Tyvärr så var min favorit Johan & Nyström 5-Estate slut, så jag fick nöja mig med dom två kilona kaffe ovan.

Mauro De Luxe, utlåtande efter ca 500 gr:

Ett riktigt gott espressokaffe som har en härlig doft vid extrahering och ger en riktigt mild och fyllig crema. Personligen tycker jag att den funkar  bra till diverse mjölk blandningar också. En kaffeblandning jag antagligen alltid kommer att ha hemma.

Johan & Nyström Isola.

En espresso blandning som är en riktig höjdare som cappuccino. Den har enormt god eftersmak i cappuccinon med tydliga aromer av mörk choklad, och är precis så smakrik att den ger en perfekt balans mellan espresson och den skummade mjölken i cappuccinon.
Som espresso tycker jag också att den är bra med fin och tjock crema.


Johan & Nyström Monsun Malabar.

Inte alls ett kaffe i min smak, tycker att det smakar beskt, jordigt och lite unket. Återstår att testa det som espresso...
Espresson hade en tjock och fin crema som smakade och doftade ljuvligt, mycket smak, lite besk och en lång och intensiv eftersmak. Enkelt: En smakrik men ändå mjuk espresso.

Johan & Nyström El Salvador Bourbon Estate, utlåtande kommer.


Kaffemaskinen De Sica (Johan & Nyström), utlåtande kommer.

Studiebesök på kafferosteri.

Helt otroligt kul! Jag har lyckats arrangera ett litet studiebesök på Johan & Nyström i Tullinge för mig och några kaffenördar på Riktigtkaffe. Ett studiebesök hos nördar av nördar! =)

image113

När: 16/5 ett lyckans datum..

Det ska bli riktigt kul att se hur dom gör och resonerar angående rostningstider, rostningsgrad, blandningar, bönor, extrahering osv.
image112

En utförlig rapport kommer efter besöket.

Dator på väg!

Var in på HP's sida och såg att hempc paketen var på väg ut.
Underbart! Nu kan man äntligen få en dator med lite prestanda i igen!

Nästa elände...

Det är inte sant! Ännu ett projekt som får prio 1. Avloppet från toaletten funkar riktigt dåligt så jag får lov att gräva upp det och lägga nytt. Det blev stopp i det i vintras så vi fick beställa hem en spolbil för att få upp det, och då trodde vi att det var fruset (ligger grunt 0,5 m djup) men det ser inte bättre ut än att det gått sönder.
Idag ligger röret lite tokigt också som det verkar, för man har bytt från en avloppstank till ett reningsverk och då har man antagligen bara dragit vidare från tanken till reningsverket.
Förhoppningsvis så blir det ett riktigt fall på ledningen hela vägen efter omgrävningen, och så ska jag passa på att koppla ihop sill/tvätt vattnet med toans avlopp så att det blir lite mera fart på det hela.
Suck!
(Tur är att jag fått tag på en liten grävare som jag skall hämta i morgon.)