Ännu en Formex är över, men...

... denna gång var jag inte där enbart för min egen firmas räkning och letade bra choklad leverantörer.

Jag jobbade också åt jb coffeehouse i deras monter med diverse
Ascaso och Bezzera espressomaskiner, samt allt gott kaffe från Mauro, Caffé Universal, Caffé August och Ionia.

Jag tycker att Formex visserligen är stort med många olika utställare, men det finns verkligen riktiga guldkorn på mässan. Ett av dessa guldkorn i chokladbranchen och deras produkter kommer jag att skriva lite om längre fram.

Tack janne & Janne för en trevlig mässa!
 
, , , , ,

En sådan t-shirt vill jag ha!

Det finns sjukt roliga roliga t-shirts nu!

Se bara denna:

Kaffeväska


Var in på
Pappersvindens inspirationsblogg och anmälde mig på utlottningen av en väska att ha kaffegrejjorna i när man far runt.

Så rörigt det kan bli....

Idag kom Mattias förbi med lite kaffe och några chokladkakor han köpt i Sthlm. Till det hade jag ett antal chokladkakor och lite kaffe.
Vad gör två smaknördar när dom kommer samman med kaffe och choklad då?
Koppar och blindtestar såklart!
Vi började med att testa chokladen och den som var riktigt intressant var en
Cru Sauvage (vildchoklad) från Bolivia som hade smak av svamp och lakritspipa!!!! Doften och första smakerna av svamp var kanske ingen direkt hit, men eftersmaken av lakritspipa var helt enorm. Ska kolla på Formex efter lite vildchoklad.....

Vi koppade även lite intressanta kaffesorter av dom lite mer eleganta sorterna som kostar för mycket....
Sedan testade vi lite espressoblandningar också med espressomaskinen istället för att koppa. Mycket sull blir det när man kör med naket portafilter.

Så här kan det se ut när vi drabbat samman över våra intressen...., och då har jag inte fotat hela eländet... =)




6:e smaken

Dom flesta känner till att vi har dom fyra grundsmakerna sött, surt, salt och bittert.
Många känner även till umami, den femte grundsmaken som forskarna hittat smakreceptorer till.

Nu hävdar forskarna(Monell Chemical Senses Center i Philadelphia) att vi även har en sjätte smak. Nämligen kalcium!
Vilket förklarar varför vissa människor inte tycker om broccoli, spenat och kål, som tydligen smakar väldigt mycket kalcium.


Coffee...



Måtte kaffe förbli kaffe......

Vill du vinna choklad?

Har tänkt att lotta ut lite choklad då och då framöver, då det måste finnas fler i landet som är lika förtjusta i det som jag.
(Jag var på en förelösning för ett tag sedan och där pratades det om att ge eller få och vilket som var bäst för välbefinnandet. Gissa vilket som var bäst?!)

Finns det några bloggare som är sugna på choklad här i vårt avlånga land?

Om ni är det, tycker jag att ni ska lämna en kommentar (med eventuell motivering) till inlägget.

Jag tänkte börja med Malmöchokladfabriks Equador 70% en choklad med nötiga toner.
Utlottningen avslutas den 27/8-2008 kl.22.00.

 

Sample Image

Vill du veta hur du gör din egen chokladprovning?

Gå in på lilla Kaffe & Chokladhandeln's hemsida
under Downloads finns instruktioner & hjälp.

Lycka till!


Metallica - "The Day That Never Comes"

Äntligen kommer Metallica med en ny låt (deras 40:e singel)


Damien Rice - 9 crimes

En skön låt med en snygg video helt enkelt...

Rita en stol...

Cool film...

 

Bra reklam!

det är sällan jag tycker att reklam är intressant, men den här är riktigt bra!

Shell & Ferrari: The Circuit

Klassiker

Man var ju nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig vet du!

- Berra (Sven Melander) sällskapsresan
skapsresan - Sun Trip_0012.jpg

Trevligheter 3 (av 3)

Idag var det med glädje jag hämtade posten i spöregnet. Min gode vän Martin på Kaffekompagniet var kanon snäll som skickade lite trevligt kaffe hem till mig, så att jag (och Göran som också skall ha) slipper åka T o R till Stockholm (45 mil).

I påsen låg det 3 påsar med Haugaards Aricha Seventeen som var dom sista 3 påsarna han hade. Haugaard's resterande bönor av denna lot är uppbokade och går inte att få tag på längre. Så då blev det ännu trevligare. =)

Men jag vet ett sätt att få tag på lite mer kaffe från denna lot, men inte rostat av Haugaard eller något annat Stockholmsföretag. Det gäller att ha kontakter.....





Trevligheter 2 (av 3)

Här om dagen fick jag lite prov på Göran's rostning av Finca Vista Hermosa, som jag gilade skarpt i cappuccinon där dess chokladiga toner framträdde oerhört bra. Tyvärr är det ett tag sedan det rostades, så den bästa smak piken har vandrat förbi men det var likt förbenat riktigt bra.

Trevligheter 1 (av 3)

Snart är det dax för FORMEX på Älvsjömässan. Under lördagen kommer jag att vara i jbcoffeehouse's monter.
jbcoffeehouse AB 's monter hittar du på : B08:11

På söndagen skall jag knata runt och kolla lite chokladföretag och förhoppningsvis beställa en del. =)


Vilken bryggmetod är bäst?

Min mor & far håller som bäst på att röjja ur ena sommarstugan för renovering och snälla som dom är kom dom förbi med 2 gamla kaffepannor till lekstugan och barnen.

Jag har gått och tittat en hel del på den ena som är i rostfritt och idag bestämde jag mig. Nu när jag har chansen tänkte jag göra en liten test på olika bryggmetoder för att se vilken som ger bästa smaken enligt mitt tycke.


                          (En nätt liten pjäs på 1 1/2 liter och ca 1kg)

Bryggmetoderna som jag tänkt använda är:
Kaffepanna - gamla hederliga sättet att göra kaffe på som jag dricker vid kolmilan varje år
Perkulator - moderna tiders kaffekokare
Elbryggare - dagens snabba metod till koffein intag
Filtertratt - bryggtratt och varmt vatten, en underskattad metod
Presskanna - min personliga favorit i dagsläget vid vanligt kaffe
Aeropress - blandningen mellan presskanna och espresso
Espressomaskin - min normala favorit bryggmetod

Som referens kommer jag även att koppa kaffet, så totalt blir det 7+1 koppar som ska testas.
Om inget oförutsett händer tänkte jag att göra testen till helgen, så rapport med bilder kommer när den är utförd.

För att göra så många bryggmetoder som möjligt rättvisa kommer jag att använda ett arabica kaffe med ursprung från Panama.




Till svärmor :
- Var lugn, du får den när jag är klar med rengöring och testet.
(Jag vill också sitta och njuta av kokkaffe på altanen i stugan)