En resa till paradiset

I onsdags följde frun(höggravid) och dottern med mig till ett paradis på jorden, nämligen jbcoffehouse AB och janne bonin som äger/driver företaget. Anledningen till trippen var ett framtida samarbete, där jag ska demonstrera lite maskiner och kaffe åt janne i diverse butiker. Kan nämna att i jannes butik finns allt en espresso frälst människa kan önska sig, där av rubriken på inlägget.

Eftersom jag gillar ämnet kaffe och särskillt espresso, samt tycker om att visa/prata/sälja ska det bli riktigt roligt att jobba för jbcoffeehouse AB. Själv hade jag trott att det skulle bli ett litet möte att prata lite allmänt om vad som eventuellt skulle bli aktuellt. Men det hela slutade i ett 3 timmars helt underbart "kafferep"  där jag och janne talade kaffe och allt möjligt.
När jag(vi) åkte därifrån hade jag med mig en hel arsenal med prylar hem, bland annta kan jag nämna: En BFC Pulsante (espressomaskin), en Ascaso DREAM (espressomaskin) i handpolerad aluminium, en Anfim KS Self (kaffekvarn), Mauro De Luxe (kaffe), Extra Aroma (kaffe), ursnygga Giotto koppar där koppen är placerad lite mot sidan på fatet, en 1/2 liters Motta kanna för mjölkskumning m.m. Som ett litet plåster på såren fick min underbara fru en kokbok signerad Alexandra Zazzi av janne.

Ni som förstår vad detta är, förstår också hur kul detta är för mig som espresso frälst. Hade nog inte fattat riktigt förrens idag hur mycket grejjor janne skickad med mig hem, bara sådär liksom.

Sedan i onsdags har det varit en hel del tid vid maskinerna för att "lära känna" dom rejält. För i min värld ska man behärska det man visar/säljer, så jag har en rätt hård press på mig själv att jag ska kunna behärska maskinerna till fullo. När jag känner att jag har det till 100% ska jag plugga maskindata och priser om kunderna frågar (kan det mesta redan), och sen är det "bara" att sälja....


 image249
image250
image252

Nu ska jag maila janne och tacka för onsdagen, och tack familjen för att ni orkar med mig och mitt intresse för denna ädla dryck!


Böntest "Natura Equa"

Här kommer ett utlåtande på :

Caffè Agust, Natura Equa
(jbcoffeehouse).

image248

Mitt första ekologiska, Fairtrade mm kaffe, som är en riktigt mörkrostad 100% arabica blandning.

Den kräver att jag kör kvarnen med en malningsgrad som i vanliga fall skulle vara lagom för turkiskt kaffe för att få en extraktionstid på 25 sekunder för 3 cl espresso.

Kaffet/creman har en liten aning karamell i doften och ger en halvtunn crema, men inte katastrofalt tunn.

Ett kaffe som smakar kraftig och Intensiv med viss bitterhet och  syra som  blommar ut i stor fruktighet med socker i. Den har en lång och kraftig eftersmak.

En perfekt eftermaten espresso eller som jag tycker,  i en cappuccino med lite socker i där sockret  och mjölken får fruktigheten och kaffet att blomma ut i en underbar smak.

Det som var riktigt kul med detta kaffe var att det var den största mängden pärlbönor jag någonsin skådat i en kaffeblandning.(pärlböna till vänster jämfört med vanlig "Flat bean" till höger)

image247


Sundborns tur

I lördags tog jag och frun en brejk från snickrandet på Pappersvinden(vi har gjort om i butiken lite) och åkte till Sundborn för att kika lite på Carl Larsson gården(Lilla hyttnäs) och Stora Hyttnäs. Eftersom Fanny var med sin farmor, farfar och kusinerna till Tomteland i Mora och Tobias var i Mockfjärd var vi helt för oss själva.

Carl Larsson gården är lika kul varje gång att se och man får en massa ideer om vad man kan göra, som man sedan i alla fall glömmer....

Efter Carl Larsson gården gick vi över ån till Stora Hyttnäs och tog en guidad tur där med. Det är mycket intressantare med Carl Larsson gården för det finns så mycket roliga saket att titta på där. Synd bara att man inte får fotografera på CL gården.
På Stora Hyttnäs såg jag mitt framtids projekt, en tidsenlig veranda att snickra till på vårt hus.

Tack min underbara fru för en mysig dag, trots den stora magen, värkande fötter och rygg blev det en heldag med bara du & jag.
Jag älskar dig!

Och så bilderna:

En fin blomma hemma..Hela krukanYvonne i väntan på Guidade turen på CL Gården

Carl Larsson GårdenCarl Larsson GårdenVy över ån från Carl Larsson Gården

Dröm verandan på Stora HyttnäsTrädgården på Stora HyttnäsSveriges äldsta äppelträd (350 år)

Målning av Carl Larsson på en panelbit på Stora HyttnäsEn gammal Whisky flaska... och en bandyportfölj

Böntest "Etiopien Harrar Longberry"

Här kommer ett utlåtande på :

Johan & Nyström Etiopien Harrar Longberry.

image233

Enböna som jag tyvärr endast han prova som espresso (mitt vanliga kaffe drickande har hamna på en nästan obefintlig nivå). Vid malning av Harraren uppstår en ljuvlig och tydlig doft av blåbärssoppa, som ger mig ett fånigt flin i ansiktet.
Blåbärsdoften håller även i sig vid extraheringen, men jag har svårt att känna den i den färdiga espresson.
Tyvärr så känner man endast en svag ton av blåbär när man dricker den, och kaffet i övrigt tycker jag går åt det lite beskare hållet. Den gör sig som espresso baserad dryck bäst som cappuccio, där sockret balanserar upp beskan och fruktigheten gör sig som bäst med mjölken.
Creman blir tjock för att vara en arabica böna och den har en ljuvlig smak och konsistens.

Jag tycker att det var en kul böna att prova, men det är inte något kaffe jag kommer att köpa i några större mängder framöver. Docj tycker jag att alla som inte provat Harrar borde göra det, bara för att känna blåbärssmak på kaffe.

Lite bilder på Harraren som cappuccion och espresso (man ser tydligt den fina marmoreringen)

image231
image246Besök i Mockfjärd

I tisdags fyllde svärmor år, så vi for till Mockfjärd för att äta lite tårta och gratulera. I Mockfjärd fanns förutom svärmor och svärfar även Amberle, som direkt när vi kom tog Fanny med sig för att visa var det fanns mogna rödavinbär.

Efter att vi ätit tårta tog vi en tur till stugan iDala-Floda, där vi plockade blåbär till barnen och grillade korv.

Eftersom svärmor helst inte ville vara med på bild, slipper hon se sig själv på bild här på bloggen...


En lycklig Fanny som mumsar rödavinbär i sin för dagen nya hattEn lycklig Amberle som var kanonsvår att fånga på bildFanny på språng

Lite fina blommor i Mockfjärd.. och mer blommor.. och ännu mer.

Fanny är lite fundersam varför dom röda och dom vita bären inte smakar lika..

Min älskling gjorde en liten blommpinne innan vi for

Ett av alla goda blåbär vi plockade


(Har köpt en hatt till Amberle också!)

Trevligt Cafè i Falun

Hittade ett trevligt Cafè på Slaggatan 31, en mysig gammal bakgård med lummig grönska och trevlig personal.
Tjejen som stod bakom maskinen (Espressobryggaren) var en trevlig ung dam som hade gått
Beige's espressokurs. Det är alltid trevligt med baristor som frågar hur kaffet smakar, och som gärna pratar med kunderna.

Synd att dom hade lite dåligt med utbud på kaffebröd då jag är en riktig tårt/bakelse älskare, men dom hade mackor som dom fixade efterhand som beställningarna kom, och det tycker jag är en skön stil, med servering till bordet av nygjorda mackor som inte svettats i gladpack. Kaffet var en 80/20 blandning(80% Arabica/20% Robusta) från Bergströms, som jag tror var lite för snabbt extraherad (ljus, lite tunn crema, en lätt bitterhet i smaken och en aning stor volym i koppen). Men den trevliga atmosfären gör att jag lätt har överseende med det.=)

Det trevliga cafèt heter Thunströms Gårds Cafè och brukar tydligen anordna lite musik kvällar också.

Gå dit! Det var ett helt underbart mysigt ställe! (Ska ta ett foto nästa gång)

Testade Pods för espresso

Var runt lite i Falun och kollade in lite kaffesorter och hur dom smakade, jag styrde min kosa mot ett ställe som heter Annas källare och fick för första gången (tro det eller ej) testa espresso gjort på pods. Det var inte det bästa jag provat, men om den extraherats lite kortare hade den nog varit bättre. För övrigt var det en trevlig prick som serverade kaffet, och som var riktigt nyfiken på bryggning m.m.

Ska definitivt gå dit igen och fråga om jag får vara med och titta lite när han kör maskinen..

Böntest: DELORO Espressobönor från Guldrutans Kafferosteri i Helsingland

Var in på Slaggatan 10 Te & Kaffe handel i Falun och kikade på vad dom hade för kaffe. Dom hade mest kaffe från Bergstrands men även Caffé Mauro vilket var kul för nu slipper jag åka till Stockholm för att köpa det.=)

Dock berömde dom Deloro från Guldrutan, som är en ren Arabica böna och beskrivs såhär av Slaggatan 10:

En ren Santos(Brasilien) utan Robustabönor, fyllig ren smak utan "taggig" beska, ger fin crema trots avsaknaden av robusta.
image217
Själv är jag glad att jag bara köpte en liten slatt, för jag tyckte att det var beskt, ingen bra crema (5-E från J&N är brutalt mycket bättre som 100%-ig Arabica) sur lång eftersmak och doftar väldigt lite.

Antagligen har kaffet stått för länge öppnat vilket direkt påverkar smaken, för bönorna var torra och saknade helt den normalt lite oljiga hinnan man hittar på nyrostade och riktigt förvarade bönor.

Annars tycker jag att det är kul att det finns en kaffe handel i krokarna, synd bara att dom säljer lösvikt istället för små påsar med riktig ventil i så att kaffet är riktigt när man får det.

Lite dragracing

Kan inte hjälpa att jag älskar dragracing och vrålande V8-or.

cool film filmad i ultrarapid.
image214


... och lite brutala krasher.
image215

Liten cool film från Mats Eriksson i Borlänge och hans underbara Pro Mod bil.

Liten test.

Hans hemsida.

Mer Japaner

Har fastnat i Japanträsket nu, så här kommer en till med japansk doldakameran.......

image213


..eller klicka HÄR


Mer Japanska shower..

Hur sjuka är Japaner igentligen......

image212


Eller klicka HÄR


Fick en ny idé..

..när jag surfade runt bland lite bloggar.
Jag ska skriva vecko rapport, där jag gör en liten summering om vad jag gjort under veckan.
Har tänkt att det ska se ut så här typ:

MåndagJa, vad gjorde jag då.....?!
TisdagSnickarade, pappa fick sticka i handen som blev infekterat och fick sprättas upp. =(
OnsdagEM Pappersvinden
Torsdagiväg och jobbade, sedan snickring
FredagFixade lite i badrummet och tillbringade EM på Pappersvinden, hittade en gruva på kvällen(se inlägg)
LördagPappersvinden, var och kollade på en liten gentjänst
SöndagSnickrade hela dagen
  
Veckans kaffe:Mauro deLuxe
Veckans musik:PAIN
Veckans bästa:Gruvfyndet
Veckans sämsta:Pappas hand

Hittade en nedlagd gruva...

Var ute och åkte lite 4-hjuling på några skogsvägar runt Rankhyttan när jag plötsligt får de ett gammalt rostigt spel som amn använde vid gruvdrift förr i tiden. Nyfikn som jag är backade jag tillbaka och der till min förvåning i skogen på andra sidan ett inhägnat gruvhål. Shit pommes frittes tänkte jag, här ska det utforskas! Jag kikade lite vid gruvhålet, men blev inte särskillt imponerad så jag hoppade upp på leksaken igen och åkte vidare.

Efter ca 10 meter slog jag tvärnit och slet ur nyckeln, vad var det jag såg? En massa järn pryttlar som låg i skogen, det såg inte ut som om någon bonde haft sin privata skrot direkt utan det här var något helt annat. Stora kugghjul och andra riktigt tunga grejjor, och en liten stig in i skogen. Jag tog ett snabbt svep och insåg att det var gammal utrustning för gruvdrift som låg i skogen, och genast blev jag nyfiken på stigen somm ledde in i skogen.

Ca 25 meter in efter stigen hittade jag ett gammalt gruvhål med en massa spännande pryttlar, synd bara att någon varit där och plockat.

Nu måste jag sova lite, men för den som är nyfiken på Hällsjö gruva som den hette kan du kika på lite bilder som jag hittade
här och här. Samt lite allmänt om gruvan här (forum).

Vad säger du Alvmarken, sugen att följa med in i skogen och fota?

Kolmilan vid Kvarna


Då har vi avverkat årets "arbetspass" om man nu kan kalla det för arbetspass vid den årliga kolmilan som reses vid
Kvarna i Dala-Floda. Det är mer en äta och umgåspass via avverkar, då det gått några dygn sedan milan tändes och endast några mindre hål uppstår som vi får täta till.
Vilka är vi då? Jo det är jag och Calle L som har grabbarna Tobias och Lars med oss (gäller att lära upp kommande generation).

Det är en trevlig upplevelse att komma till kvarnaområdet varje år för att passa milan tycker jag, där det endast finns tid, tystnad och trevligt umgänge samt en hel del besökare som kommer förbi och tittar och frågar.

Efter att vi fått en rejäl eld och en stadig glödbädd tog vi fram dom små pannorna och det stora gallret som vi placerade över elden. Därefter stekte jag den medhavda baconen och hällde "flöttä" i "smetan" för att få en lite bättre smak på "kölbullan" . Jag lyckades även med konststycket att flambera baconen då det blev lite väl hett i pannan. Det finns få grejjor som smakar så bra som kolbulle tillagad på plats i naturen med rejäla slevar lingon till.
 
Efter att kolbullarna sjunkit ner en bit var det dags för lite kaffe på kaffepettern som ve och fasa inte fans på plats när vi kom dit. Jag hade malt lite Monsun Malabar från Johan & Nyström som jag kokade i pettern, men ivrig som jag var så hällde jag upp för tidigt så det var som att dricka grovsnus. Men när jag kokat upp det igen och låtit det sjunka var det en fröjd att dricka, men då var det medhavd kaffe som gällde för dom andra.

En stund innan vårt pass slutade kom vår avlösning Anders (Calles bror) med polaren Ove, som förgyllde kvällen med lite bladder och historier.

Nu är det bara 361 dagar kvar till nästa gång.....

Tobias och Lars vid kolarkojan och grillplatsenMilan och den vackert stigande röken som omger milanTobias och Calle tar skydd mot regnet under en av alla skurarna i kolarkojjan

 
Tobias hade beställt kolbulle tillagad på öppen eld med lingon tillDen obligatoriska kaffekokningen på öppen eld 
 

PAIN på Ludvikafesten 2007

Jag och Tobias var till Ludvikafesten och såg på Ebba Gold, PAIN och tyvärr får jag säga Björn Rosenström.

Tobias som är ett stort Ebba Gold Fan ville naturligtvis till Ludvika för att se Ebba Gold spela live. Tycker att dom gjorde en riktigt bra spelning, men publiken var lite seg dom första låtarna tills att dom drog igång 800 grader, efter det formligen kokade publiken och killarna i Ebba Gold röjde gärnet. Tycker att det var en av dom bättre spelningarna med Ebba Gold jag sett.
image205

Efter att Ebba gold gick av scenen tog vi en liten promenix på stan och hittade ett trevligt fik som heter Café Engelen. Där bakom spakarna stod en kille som heter Magnus Wingård, som är en certifierad Senior Beige Barista. Kaffegalning som jag är tyckte jag att det var toppen att få träffa en riktig barista som gör kaffe med själ och hjärt för att kunden ska bli nöjd, och inte som alla andra i t ex Falun och Borlänge som enbart styrs av pengarna.
Bara en sådan sak som att man har det vettiga priset på 12/18 kr för en enkel/dubbel espresso får en kaffe människa som jag att bli tårögd.
På min fråga vad det var för bönor till espresson gick Magnus igång direkt och förklarade att det var bönor från Guatemala och Etiopien och att kaffet rostades i Italien osv med andra ord en passionerad barista. Han och övriga personalen var mycket trevliga trots att det var enormt mycket folk i farten. Hur var espresson då? Den var riktigt bra, med en mjuk och fyllig crema och en mild smak med lång och god eftersmak, samt presenterad på ett snyggt sätt med lite bönor utspridda på fatet. (den var så god att jag glömde att fota den, förlåt).
Efter att jag svept espresson gick jag för att ta en till, och då fick jag prova espresso på blenden dom använder till mjölkblandningarna. Den var också riktigt god och med en lite större syra som garanterat gör sig perfekt med den sötamjölken.
Om ni är i Ludvika eller åker förbi, stanna för tusan och gå in för att få en riktigt god kaffe!!!

PAIN, jag säger bara PAIN!

image206


Vilken kille, så sjukt hårt, tajt, ösigt och maffigt var det länge sedan jag såg. Hur kul var det inte för Peter att äntligen få entra en scen i hemorten Ludvika, och på vilket sjukt bra sätt han gör det. Efter en inledning med "Same old song" i ett konfettiregn, fyrverkeri effekter och ett brutalt ös körde han och bandet på i ett rasande hårt tempo med en skön mix av låtar från fler av albumen, för  att slutligen avsluta allt med "Shut your Mouth" i en brutal ljusshow med strålkastare, fyrverkerier och gnistregn. Kul att se en så stor artist som PAIN i Ludvika.

Björn Rosenström är så jävla dålig att jag inte ens kommer att skriva mer än så här om den tragiskt dåliga nödrimmaren...