Recept "fusk islatté"

I helgen som var hade Pappersvinden öppet hus med ett fullspäckat schema på demosar och makes and takes.
Jag stod där hela dagen för min firmas räkning och skulle göra kaffe till kunderna, tyvärr var det ta mig tusan värmerekord den dagen tror jag så jag fick rikta in mig på islatté.


                                          Foto: Göran Thorén

Förutom att jag bjöd på Kaffe och choklad prover så höll jag även demos med Distress ink.
Annars försökte jag för brinnande livet att vända folk till espressobaserade drycker och jag tror att jag lyckades väldigt bra då det var många som ville veta hur man gjorde islatté.
Tyvärr är det inte alla som har en espressomaskin hemma och många undrar hur dom ska göra då.
Här finner ni ett enkelt och en ganska bra "fusk islatté".

Du behöver:


1-2 msk hett vatten
1-2 tsk pulverkaffe
Råsocker/strösocker (socker behövs för att döva beskan i snabbkaffet)
Vaniljsocker (1 krm - 1/2 tsk)
Mjölk
Is
Lattéglas
Sked
Shaker (går även utan)

 
1. Vad som behövs (se ovan)
2. Häll i vattnet och tillsätt snabbkaffet, socker (efter tycke och smak), samt vaniljsockret

 
3. Blanda och tillsätt sedan is.
4. Tillsätt en skvätt mjölk och skaka.



5. Häll upp och fyll med mjölk.

Ny islatté - "Razised"

I vår familj gillar vi att dricka islatté när det är varmt ute, så därför vill jag med stolthet dela med mig av ett nytt recept jag gjort.

Det hela började med att det var en tävling på
Riktigtkaffe.se, men jag hade varken tid eller lust just då.
Här om dagen fick vi nygjord hallonsylt av mina föräldrar som jag nu har använt i en helt ny variant av islatté.

Här följer lite bilder och beskrivning på hur du gör din egen Razised - islatté med hallon touch.


För utom pryttlarna så behöver du:
- Hallonsylt
- Bra kaffe (Mauro De Luxe)
- Råsocker
- Mjölk
- Is

  
1. Ös upp några tsk hallonsylt i ett glas/kopp och värm i micron så att den blir lite med simmig.
2. Häll sylten i silen och pressa ur saften med en sked.
3. Brygg en espresso över saften

  
4. Vackert... =)
5. Häll shoten i en shaker och tillsätt råsocker efter tycke och smak.
6. Rör tills sockret lösts och tillsätt is.

 
7. Tillsätt mjölk
8. Fyll glaset med is och häll upp (komplettera med mer mjölk och sugrör)



Grattis - du har gjort en Razised
Bilderna finns i högre upplösning på min Flickr

Ny Kaffeblogg

Kolla in Görans nya Kaffeblogg!

Riktigt snygg blogg om världens bästa bloggämne!

/Linken

Det jobbas på PV(en förhands visning)

Vi har gjort lite förändringar på Pappersvinden, så en och annan timme har det blivit.
Nu håller jag på som bäst med att fixa i ordning mina presentkort och lite annat trevligt som alla kan få se på lördag om ni kommer till Pappersvinden mellan kl. 10.00 - 15.00.

Lite förhandsvisning:
 
Mina presentkort gjorda i Adobe illustrator.


Denna utsmyckning finns nu att beskåda
i kurslokalen efter en del gnuggande
och limmande.

Nu ska jag sova, god natt på er!
/Linken

Dannes bloggning om "Kaffe-Jam Dalarna"

Här kan du läsa Dan Stenqvists inlägg om "Kaffe-Jam Dalarna"

(Och det finns en hel del nördigt mer där att läsa om kaffe och cykel!)

"Kaffe-Jam Dalarna" fler bilder

Fick ett gäng bilder Av Göran Thorén. Håll till godo!

Koppningen:

Dukat för koppning

Uppdukat för koppning/Väntar på att "dra ner" bönorna/Danne luktar

Stefan luktar/"Neddragning" av bönorna/Mattias skummar av ytan

Mattias & Stefan/Stefan, Danne & Mattias/Mattias & Danne

 

Chokladprovningen:

Uppdukat/Mattias & Hasse lyssnar/Kakaobönor

Elevens val:

Mattias kör Aeropress/Stefan gör espresso/Mauro DeLuxe

Danne vis Galatean/Danne dominerar/ En tulpan

 

Tack för bilderna Göran!

Sugen på en gratis kaffe 26/7?

Är du det eller är sugen att kolla in lite demosar i pyselvärden eller bara vill tjöta lite kaffe och choklad med mig så beger du dig till Falun och Pappersvinden på Parkgatan 1C. Där innanför butiken i kurslokalen står jag och langar espressobaserade drycker till besökarna.
Har du/ni inget annat för er så kom dit för tusan och ta en espresso med mig!

Välkomna!

"Kaffe-jam Dalarna"

Idag har vi haft premiär för "Kaffe-jam Dalarna" och förhoppningsvis skrivit historia i Dalarnas kaffe framtid.
En lite mer än 6 timmar lång sammankomst (eller kort, beroende på hur man ser det) med  några av Dalarnas mest framstående/intresserade kaffemänniskor.
Hasse Åhström, Mattias Dellerhagen, Göran Thorén, Dan Stenqvist och jag. Tyvärr var Magnus Wingård sjuk och fick avstå.

Del 0:
Eftersom det var fint väder började vi med att grilla lite korv och snacka lite allmänt om ditten och datten(men som ni gissat så är det mesta tjötet kaffe relaterat).


"Korv med snack"

Efter en stunds snack drog vi oss in mot köket där jag dukat upp med 3 espressobryggare, 4 kaffekvarnar, Aeropress, presskannor, nakenfilter, våg, termometer, koppar, skålar, glas, skedar, vattenkokare m.m. så att alla skulle kunna  testa/göra det man känner för. 

Del 1:
Efter lite diskussioner bestämdes det att Mattias fick styra den inledande koppningen där vi beslöt att köra den som en blind-koppning, för att inte påverkas av fina texter och limited editions. Med i testet var givet vis den så omtalade/disskuterade Arichan lot 9, där vi hade 2 st påsar med 2 veckors skillnad i rostningsdatum för att se om vi skulle märka någon skillnad på 2 veckor(24/6 & 8/7 båda rostade av Lars B), vidare testade vi några fler limited editions från J&N samt 3 st hemrostade av Mattias och ett Wildcard i form av Zoegas Hazienda( inte helt rättvist med tanke på att den är mörkrostad). Mattias drog hela storyn bakom koppning och förklarade i detalj hur dom olika stegen går till.


Doftning på det nymalda kaffet


Inget är som väntans tider...


Koppning pågår!


Avslöjandet....

Hur gick det då? Utan några som helst större problem kunde samtliga peka ut den senast rostade Arichan, samt den något tidigare rostade påsen också. Mattias ljusrostade kaffen märkte också ut sig en aning och en sort smakade "vidrigt" för att citera ena deltagaren, själv nöjer jag mig med att tycka att den var odrickbar.
Det som nog  dom flesta av oss var mest fundersamma över var att på 2 veckor känner man en sådan märkbar skillnad på Arichan, med en smak som sticker ut mycket tydligare på den senast rostade.
Efter att ha testat runt några varv slänger vi upp påsarna vid respektive skål för att se vad vi gillade/inte gillade och vilken skål som är vad. Lite roligt att vi hade 2 olika rostningar av Colombia Piramide, där vi tyckte olika om vilken som smakade bäst.

Del 2:
Nu testade vi några sorter i Aeropressen för att få fram den där riktigt goda och intensiva smaken på kaffet. Aeropressen är riktigt bra på att få fram bra smaker på kaffe tycker båda jag och övriga deltagarna. Här kommer röda bären  eller jordgubbar som J&N säger fram riktigt intensivt på Arichan. Vi testar även Kenya AA Gethumbwini i Aeropressen för att få fram den syrliga smaken av rödgrape frukt, vilket inte gjorde sig påmint i koppningen samt att vi även testar den som espresso vilket var brrrr....("syrarysning" från nacken ända ner till knävecken).

Del 3:
Chokladprovning!
Okej, kanske inte det vanligaste på kaffe träffar men eftersom vi är lite smaknördar och att jag jobbar med det så blandar vi med en sådan också. Vi testar lite råvaror, några singel-estate, rena bönor m.m. och jag tror att dom flesta föredrar singel-estate före blandchokladen.

Del 4:
Elevens val!
Göran testar att göra lite cappu på Aricha för att sedan gå över till DeLuxe och träna/lära sig latte art med Stenqvist som mentor och rådgivare. Mattias och Hans pratar business/affärsideér och jag bara njuter som vanligt när jag har passionerade människor runt om mig.

Jag har haft den roligaste dagen på länge med massor av trevligt snack och utbyte av ideér, framtida samarbeten osv.
Stort tack till mina kaffe vänner och välkomna åter på nästa "Kaffe-jam Dalarna"!
Ett extra tack till Dan Stenqvist för ett exemplar av Dan Stenqvist blend och Hasse för chokladen från Mora choklad.


Dan Stenqvist Edizione Speciale från Piansa rosteriet.

Uppdatering av bloggen

Bloggen ändrar utseende för jag har tröttnat på den gamla för den som undrar....
När den blir klar vet man aldrig heller....

Liten kaffe video

Vi köpte en videokamera för evigheter sedan och då är det inte  veckor eller månader sedan, utan närmare bestämt mer än 1,5 år sedan!!! Hur som helst så plockade jag fram den här om dagen av någon outgrundlig anledning och testade den lite samtidigt som jag gjorde en dubbel espresso på en av mina favorit blends(Maura DeLuxe). Sedan testade jag att redigera den i ett sådant där videoredigerings program.

Hur som helst så har blogg.se lyckats grejja så att jag inte kan få in videon här så jag får helt enkelt slänga in en hyperlänk till den:
http://www.youtube.com/watch?v=vU8Cw4eH37A