Bloggtorka...

Kan man lungt säga, har varken haft lust eller ork att blogga på evigheter.
När det gäller lilla Kaffe och Chokladhandeln så har jag lagt chokladtillverkningen på hyllan, då den tog för mycket tid och var allt annat än lönsam.
Kaffenörderiet fortsätter, men mer på det privata stadiet.
Fast jag tar fortfarande åt mig uppdrag när det kommer kunder och frågar.

Dock så har jag ett antal espressomaskiner för hemmabaristan till salu om någon skulle vara intresserad.
Maskinerna är före detta demo masiner som jag kollat igenom och reparerat där behov funnits.

Nu ska jag rensa svamp tills älsklingen kommer hem från jobbet och överraska henne med lite svampröra och kall Staropramen granat.

Nyheter på chokladfronten!

I alla fall för oss(er) så är det en nyhet.

Vi har utökat våran egen serie med 2 sorter till, så nu har vi totalt 8 sorter där vi har 5 mörk-, 1 grädd-, 1 mjölk- och 1 vitchoklad. Dom senaste tillskotten är:

En Rainforest Alliance certifierad 74%-are från Dominikanska republiken. En Criollo/Trinitario choklad med toner av svart te och en mild tobak touch, den conchas i 72 timmar vilket ger den en fruktig nyans med uppfriskande smak med drag av apelsin/grape.
Rainforest Alliance Certified Seal

Den andra är en 72%-are från Arriba, Ekvador. En choklad som görs på Criollo National med doft av kaffe och lakrits, som även den conchas i 72 timmar. Den har toner av torkade katrinplommon och en långvarig finish med lätt blommig svartavinbärs touch.

Sedan tidigare har vi:
Vildchoklad från Bolivias djungler (68%)
Trinitario/criollo från Madagaskar (64%)
Criollo från Venezuela (65%)
Criollo från Venezuela (49%, gräddchoklad)
Criollo från Venezuela (38%, mjölkchoklad)
Vit (36%)

För tillfället håller vi på att fylla våra hyllor med egen choklad samt lite andra trevliga sorter.

/Stefan & Yvonne

En katastrof fika på stan

Idag var jag och familjen på stan(Falun), gjorde lite ärenden och gled runt lite i största allmänhet som man gör när man har semester.
Som vanligt måste vi fika, vilket ledde till en jagt på något trevligt ställe där vi kunde få oss något gott och samtidigt kunna koppla av lite. (Behövs när man jagat 2 småtjejer med egen vilja som ett SJ-tåg).
Efter att ha fått gå från två trevliga ställen(fiket vid gruvan och Thungården) för vi inte hade kontanter på oss hamnade vi i Falungallerian pga att jag skulle på Clas Ohlson.
I Falungallerian fanns det för oss ett nytt café som hette Picacetto Espresso med ett rejält utbud på läckerheter och en trevlig uteservering. Frun och jag tog kaffe och cheesecake, barnen tog festis, cheesecake och muffins.

Här börjar eländet.
1. Kaffet var det vidrigaste jag druckit på evigheter, det smakade som man bryggt på espressorost vilket ger ett brutalt fränt kaffe.
2. Min cheesecake som skulle smaka Passionsfrukt smakade bara vidrigt. Det liknade mest fadd YES-citron(diskmedlet) i smaken. Konsistensen var inte alls sådär len och god som cheesecake ska vara, utan den var "dammig" som om pulvret inte lösts upp när dom blandade till den.
3. Dotterns hallon cheesecake smakade något sött men inte hallon, samt att den hade samma vidriga konsistens som min.
4. Fruns cheesecake (hjortron) smakade faktiskt hjortron, men hade en ännu vidrigare konsisten.

Det possitiva var läget och att festisen faktiskt var kall.

Så mitt totalbetyg blir 0,5 av 5:


Läs även andra bloggares inlägg om , , ,


Årets bra att ha!

Det var längesedan jag blev så förtjust i några "barista toys" som dessa kannor.
För ett tag sedan beställde jag helt sanslöst trevliga kannor från Metallurgica Motta(marknadsförs av jbcoffeehouse).

Det är en rostfri liten shot-kanna som är perfekt att dra enkla shots i för att ställa i kylen till en Islatte.
Eller för att hälla snygga mönster i en latte macchiato eller andra drycker där kaffet hälls på efter mjölken.
Kannan rymmer 8 cl. ända upp till kanten, ca pris i butik 109 kronor.
Rostfri liten shot-kanna. Bra för t ex latte macchiato eller andra drycker där kaffet hälls på efter mjölken.
Köp en idag! Finns hos välsorterade "Kaffebutiker.


En kafferost, kan det bli mer nördigt?

För några dagar sedan skickade jag efter en kafferost (IROAST 2). Jag har funderat på det väldigt länge för att kunna "nörda ner mig" ännu mer i det här med kaffe, singlar, blends och rostningsprofiler.

Det är inte så att jag har något direkt behov av en kafferost, då jag har jbcoffeehouse som förser mig med espressobönor från Mauro och Caffé Universal, samt Café ett och Dellerhagen som förser mig med brygg/presskaffe.

Det jag vill göra med rosten är att själv få lite känsla för blandningar (vilka kaffen som matchar varandra), rostningsprofiler (Hur man rostar dom, tid, temp m.m.), rostningsgrader för olika bryggmetoder, samt sist och inte minst få möjligheten att prova en massa rolig bönor som inte säljs på påse.

Nu är det så att rosten jag köpte är en enkel blåsrost som inte ska blandas ihop med en riktig trumrost som dom riktiga rosterierna har. Det första jag märkte är att för att kunna få någon som helst koll är man tvungen att modifiera rosten lite. Den enda temperaturen du kan utläsa är temperaturen på luften som blåser på bönorna, vilket för mig inte känns helt relevant då den är flukterande beroende på omgivningstempperaturen.
Vad gör man om man inte är nöjd med temperatur mätaren då? Man köper en lös termometer och borrar lite i rosten och sim sala bim så har man en temperaturmätning på bönorna istället.

Nu har jag rostat en del och gjort några egna rostningsprogram för att träffa prick i 1:a crack och sedan rampa ner och få en längre tid mot 2:a crack. Vilket är bra då man vill få ett lite längre rostningsförlopp än vad maskinen annars ger på sina standardinställningar.

Nu ska jag nog koppa lite kaffe (Burbon, Kenya, Brasil, Aricha 17, Monsun Malabar, Yirgacheffe) jag rostat för att kolla hur jag träffat i rostningsprofilerna.

En liten bild på en ny moddat kafferost:
IROAST 2 som moddats för att kunna mäta temperaturen på bönorna

Idag var det hemkokt på schemat

Jo men visst, idag fick jag ett ryck och gjorde en fikonmarmelad(står i kylen på avsvalning) och lite hallonsylt.

Fikonmarmelad är riktigt gott till ostar och det är också lite dyrt(tycker i alla fall jag). Så när jag såg ett trevligt recept för ett tag sedan bestämde jag mig för att spara det till någon regning dag, och idag regnade det rejält. Hur blev den då? Smakmässigt tycker jag den är väldigt välbalanserad med lagom mycket sötma och syrlighet. Dock kan jag inte uttala mig fullt ut då den fortfarande är sjukt het och inte har intagit sin rätta koncistens ännu. Men det kommer nog någon liten rapport framöver med bilder och så.

Hallonsylten blev en happening idag när vi var och handlade. Dom sålde hallon i en "jordgubbs kiosk" utanför ICA Maxi och hallonen luktade som skogshallon. Vem kan stå emot skogshallon? Inte jag i alla fall, så det blev två "korgar" med hallon till syltkok. Just nu står dom också i kylen för jag har lovat barnen att vi ska prova den tillsammans i morgon på frukostgröten.

Nu när jag förhoppningsvis får en riktigt god hallonsylt blir det några goda "Razised" (En "islatté" med hallon touch). Men jag väntar nog tills solen återvänder så man kan sitta ute i solen och njuta av en kall kaffedrink och en tidning.

Kaffe + Pappersvinden 4/7

Jamen visst är det så.

Pappersvinden har "Vindsröjning" med DT-tjejer på plats, massor med erbjudanden, rea på utvalda varor upp till 50% och en hel del härliga nyheter. För att kunderna ska få en ännu trevligare dag har DT-tjejerna(designteam) löpande demosar och make'n takes under dagen.

Själv så kommer jag att plocka med mig espressomaskinen, kvarnen, koppar, glas, osv för att åter bjuda alla trevliga kunder på lite espresso, cappuccino eller vad kunden önskar att dricka för kaffe.

Om jag hinner ska jag försöka gjuta lite choklad, men jag lovar inget.



Håll koll på Pappersvindens inspirationsblogg för löpande information!

Välkommna!


Kakao och kakoa, stor skillnad är det

Idag har jag och döttrarna gjort chokladbollar och när vi ska till att ha i kakaon kommer jag ihåg att jag fick en påse av mamma och pappa som dom köpte på Dominimanska republiken.
Sagt och gjort så letade jag fram påsen och öppnade den. Shit vilken ljus kakao det var och inte bara det den var väldigt mild också. Nu är det inte ren kakao utan det är lite socker tillsatt i den(ser ut som råsocker), men smakmässigt så är det som att jämföra två helt olika världar. Eller som barnen uttryckte det:
- Mmmm, gott. Väldigt gott.
- Blä. Starkt, usch.
Sedan kan ni gissa vilken kommentar som hör till vilken kakao.

Stenqvist i Dalarna (kanske dax att börja blogga igen)

Jag har inte riktigt prioriterat bloggandet på ett tag, då det varit lite mycket att göra men lite bättre ska det nog bli framöver.

Hur som helst så är Stenqvist hemma i Dalarna på semester en vecka och då passade jag och Mattias på att träffa honom.
Som vanligt kretsar 98-99% av samtalet kring kaffe, rosterier, kända personer i kaffevärlden, rostningsgrader, kaffe trender, olika bönor, bryggmetoder osv.

Mattias hade lite ...... och ..... som han ville att vi skulle tycka till om och vi var väldigt eniga om vad vi tyckte alla 3, men vad det var vi tyckte till om får Mattias själv avslöjja om han vill.

Sedan testade vi en massa espresso med olika extraheringstider och längd(volym i koppen). Riktigt intressant hur en Esmeralda som vilat ett(råkaffe) år blev god som espresso efter denna tid. Jag vet själv att jag provade den som espresso när den kom och tyckte att den var gräslig. Min favorit bland "hype espresso"/tredjevågen espresso är och förblir Aricha, ett fruktigare kaffe får man leta efter.

Efter en massa espresso så gjorde vi en avslutande lite koppning, men då var jag rätt nöjd redan efter allt testande av espresso.

Danne kommer "hem" till Dalarna senare i sommar och då ska vi försöka att få till ett "Dalajam" med lite kaffe intresserade snubbar/snubbor.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga som jag brukar. Det är alltid gött att tjöta med kaffe folk.

Coco-Cola 123 år idag

Idag är det 123 år sedan apotekaren  John Pemberton uppfann sin patentmedicin Pemberton's French Wine Coca sedermera Coca-Cola.





Pemberton's French Wine Coca
var det ursprungliga namnet på Coca-Cola. Receptet var en variant på kokavinet Vin Mariani som uppfanns av korsikanen Angelo Mariani. Pembertons version kom år 1885 och han utökade receptet med extrakt av kolanöt. På grund av påtryckningar togs vinet bort från receptet och John S. Pemberton experimenterade med olika essentiella oljor men smaken blev för besk, han hade då i socker vilket gjorde att det blev för sött men med tillsats av citronsyra blev det smakligare.

Källa: Wikipedia

Läs även mer om Coca-Cola på Wikipedia här

Själv föredrar jag Pepsi eller Cuba Cola

Läs även andra bloggares inlägg om , , , ,


Amano provning

Idag kunde jag inte hålla mig längre.
För ett bra tag sedan köpte jag via Gusto lite amerikansk choklad från Art Pollard och hans företag Amano Artisan Chocolate. Tanken var att jag och Mattias D skulle prova lite tillsammans, men tiden räcker inte riktigt till för varken mig eller Mattias.

Amano är helt klart riktigt bra och välgjord choklad, men jag kan inte riktigt tycka att den är värd sitt pris.
Priset jag betalade för Amano (56 gram) var ca 85 kr/st förutom Cuyagua som kostade en bit över 120 kr.

Jämför jag med t ex Domoris single origin från Madagaskar(Sambriano) så tycker jag att den är mycket mer prisvärd än Amano, men som sagt var så är smaken är som baken.
Jag provade Cuyagua(Venezuela), Occumare(Venezuela), Jembrana(Bali) och Madagascar, samtliga på 70%. Personligen så tycker jag att den enda som kan vara värd pengarna är Madagascar, då den har riktigt bra aromer av bl a russin, lite lakrits, mycket fruktig, med en mild och elegant "Madagaskar syra".

Någon dag framöver ska jag jämföra 3 olika favoriter från Madagaskar.Nämligen Domoris Single Origin(Sambriano), Domaris Chateau Line (Madagared) och Amanos Madagascar. Vi får se vilken som faller mig bäst på läppen den dagen.



Läs även andra bloggares inlägg om , ,

Snabb "muffins" med grädde (5 min)

Eftersom jag har en craving på choklad, så surfar jag ofta runt på bloggar som skriver om choklad.
Idag (för 10 minuter sedan) hittade jag ett mumsigt recept på 5 minuters "muffin" i micron.
Och eftersom chokladkakor och grädde är det godaste som finns, så var jag tvungen att vispa lite grädde till....

Nästa gång blir det lite utveckling på receptet till råsocker, 50/50 kakao och oboypulver, samt lite Dumle bitar istället för chokladen.

CHOCOLATE MUG CAKE
4 msk vetemjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
1 st ägg
Häll sedan i:
3 msk mjölk
40 g (3 msk)Smält Bregott
3 msk mörka chokladbitar

Häll alltsammans i en mugg och kör i ca 2,5 minuter i micron

Sjukt gott var det.....(nästa gång kanske jag inte är lika tarv som nu och kan fota).

(Orginalreceptet som kommer från USA finns på matforum.nu.)

Läs även andra bloggares inlägg om , , ,

"Barn loppis"

I går lördag var vi på loppis i Vika och inte någon vanlig loppis med gamla lampor & LP-skivor.
Det var en loppis med barn grejjor, allt från leksaker, barnstolar till kläder för dom små liven.
Loppisen är varje vår och höst och hålls i församlingshemmet i Vika (utanför Falun).
Det var en strålande dag med sol och värme, så det var väldigt många som hade letat sig dit för att fynda. Våra små liv ville även fiska i fiskdammen som årskurs 6 ordnat till förmån för deras skolresa. Det fanns även fika och korv för den fikasugne eller hungriga. Jag ska i alla fall dit i höst och kolla, för det går att göra riktigt bra fynd för den som har barn eller ska ha barn.
Är du intresserad att vara med på nästa kan ni maila till : [email protected] och kolla när det är dax nästa gång.

Läs även andra bloggares inlägg om , ,


Falun i morgon

En påminnelse om vad det är som gäller imorgon.

3-årskalas & Invigning i helgen

På lördag (18/4) mellan kl 10.00-15.00 är det 3-årskalas på Te & Kaffehandel Slaggatan 10 i Falun, samt invigning av den nya internetbutiken.

Jag och Mattias kommer att vara där och bjuda på lite produkter i butiken. Jag kommer att ha med mina egna chokladkakor för avsmakning och Mattias ska rosta lite kaffe i morgon inför lördagen.

Har du vägarna förbi Falun eller bara sugen på något trevligt tycker jag att du ska titta förbi.