Ny webbshop för kaffe & choklad

Har ni sett att Hasse har gjort om sin webbshop?
Nu har han en av dom mest välsorterade och snyggaste shoparna på nätet när det gäller kaffe (och lite choklad).

Klicka på loggan och handla för tusan!Läs även andra bloggares inlägg om , , , , , ,

Latte-art tools

Förra veckan var det Formex, torsdag-söndag och jag jobbade under helgen i jbcoffeehouse's monter där vi visade Ascaso, Bezzera, Motta, Mauro, mm. Med andra ord så hade vi allt man kan behöva som "hemmabarista" i montern.
Det blev några espresso, cappuccino och Latte macchiato, samt några "dubbel cappuccino" som en utställare kontinuerligt drack.

Det nördigaste vi hade i vår monter var nog detta helt underbara Latte-art set.


Tyvärr han jag inte riktigt med att prova dom, men jag vet att Kaveh Azizian kommer att ha dom framöver och leka med och förhoppningsvis gör han riktigt snygga Café latte med dom. =)
Lite "vill ha" känsla väcker dom, men och andra sidan är jag ingen etchande Latte-art människa direkt.

En annan helt underbar nörd pryl jag fått från jb är denna helt underbara nyckelring, ett måste för alla espressofantaster.
 
Nu ska jag bara få någon att svarva en tamper i samma storlek....

Läs även andra bloggares inlägg om , , , , , ,

Oj, nu blir vi rika....

Då ska vi tydligen få mer att spendera för, då jobbavdraget lägger in 3.e växeln. Men någon "superlön" blir det inte. Hur som helst så fick man ett par hundringar, men dom äts nog upp av någon annan skatt eller avgift....

Bitter, nejdå men kanske realist!

Provning av årgångschoklad 2008

Beställde 3 av Valrhonas årgångschoklader som jag tänkte prova framöver någon gång. Det är lite intressant med årgångs choklad tycker jag, så nu får vi se hur 2008 var som chokladår.

Det jag beställde var:

  • Ampamakia 2008 (Madagaskar)
  • Gran Couva 2008 (Trinidad)
  • Palmira 2008 (Venezuela)


Jag återkommer med lite bilder och reflektioner efter att jag provat dom.

Dax att gjuta choklad

Efter att ha funderat en hel del fram och tillbaka så bestämde jag mig för ett tag sedan att det var dax att gjuta egena chokladkakor. Den avgörande pusselbiten vbar när jag köpte Bolivia Cru Sauvage på Chokladfabriken i Stockholm, en riktigt trevlig upplevelse som tyvärr ej säljs i färdiga chokladkakor. Eller nu kanske det inte är så dåligt, då jag köpt hem den själv för att gjuta chokladkakor.

Som ni ser på bilderna så har jag i alla fall kommit igång med gjutandet, men man har lite att lära sig.
Först ut var en 65% Criollo från Sur Del Lago, Venezuela och sedan har det blivit en 64% Criollo/Trinitario från Sambriano, Madagaskar.


Första gjutningen.


Första chokladkakorna, men jag skulle ha polerat formen bättre.... vilket jag gjorde till andra gjutningen.

Nu ska jag leta efter ett trevligt emballage på Formex till veckan, men jag tänker ha olika färgmarkeringar på dom olika chokladsorterna. Sedan får vi se vad jag kommer på, men en snygg tag skulle vara trevligt.

Nu har jag 5 olika sorter hemma som jag ska börja gjuta....., kärlek! Suck!
Sedan kommer dom att kunna köpas via
lilla Kaffe och Chokladhandeln så klart!

Läs även andra bloggares inlägg om ,

Nu har jag provat den vita kanelchokladen & glögg

Nu har jag testat Bianco e Canelle från Muzzi tillsammans med lite Blossa lättglögg.

En klart trevligare kombination mot dom vanliga pepparkakorna. Chokladens krämighet blandar sig bra med glöggens fruktighet samtidigt som den dämpar kryddigheten i chokladen.
Helt klart en "1+1=3" kombination.

Slutbetyg: 4 av 5 kakaobönorLäs även andra bloggares inlägg om , ,

Nyheter i chokladsortimentet

Jag har nu fått in ännu mera nyheter i chokladsortimentet.

Förutom
Domori's underbara ursprungsserie "Single Origins" , samt "Chateau line" som är gjord på Criollo, har jag nu fått in L' Artigiano's serie med sött havssalt från Cervia. Allt från mjölkchoklad till mörkchoklad, samt även en med lite lakrits och en med lite olivolja. En choklad som höjdes till skyarna när jag var i radion och höll en liten provning.

Jag har även hittat en vit choklad med kanel som är helt underbar. (Idag ska jag prova den till lite glögg.) Sedan har jag en choklad som passar som handen i handsken till en fruktig Whiskey. Det är en mörk (72%) men mild choklad som smaksats med apelsin. Det är inte bara chokladen som är kanon, dom har världens snyggaste förpackningar också.Som inte det vare nog så kommer det ännu mer till veckan, vad sägs om en 68% vildkakao från Bolivia med en underbar eftersmak av lakrits. Sedan kommer det även lite olika "Grand Cru" choklad sorter från Maracaibo distriktet i Venezuela, 65% mörk-, 49% grädd-, 38% mjölk choklad, där samtliga är gjorda på Criollo bönan. Att det även kommer en 64 % Madagaskar som är gjord på Trinitario/Criollo bönan från det underbara Sambriano området på Madagaskar.

Samtliga som jag får in under kommande vecka kommer att kunna köpas i 47 grams handgjorda chokladkakor, sedan kommer dom att vara en del i kommande chokladprovningar då jag även kommer att gjuta provbitar.

 
Är du intresserad av en chokladprovning är det bara att maila.

Läs även andra bloggares inlägg om , , , ,

Bokföring......

Är något som suger riktigt rejält, men det måste göras. Lite trevligt är det att se mängden inbetalda fakturor i slutet på 2008 i alla fall....

Nu måste jag inventera lagret också......

Läs även andra bloggares inlägg om 
, ,

Kaffejam Dalarna #2

Förra lördagen var det åter dax att träffa lite glada kaffe människor. Det var en kall och frisk morgon som Dan Stenqvist, Amelie Olofsson och jag träffades hos Mattias Dellerhagen för avfärd mot Mora, där Hasse på Café ett väntade på oss med en varmkörd Promac.

Efter många kaffe diskussioner, -funderingar, -spekuleringar och -drömmar i bilen på vägen upp var vi så framme i Mora. Att det kan gå så fort upp till Mora kund jag aldrig tro, men med ett så trevligt sällskap var det som 5 minuters resväg.

I Mora dukade Mattias upp en koppning med nyrostat kaffe. Vi testade bland annat två olika rostningsgrader på Biloyan och jag måste medge att den gör sig bäst som ljusrostad. Många trevliga upplevelser är det när man koppar, och att få koppa och dela uppfattningar och aromer från andra är så inspirerande.

Efter en hel del kaffe diskussioner gled vi över till chokladprovning. Jag hade plockat med mig delar av mitt sortiment från Domori. Vi provade 6 Single Origins, 1 Grand Cru och 3 Chateau Line (Criollo), där vi provar oss igenom allt från aromer av, mandel, blommor, russin, kaffe, tobak. Domori har som regel att inte tillsätta något annat än socker i sin choklad, då man anser att allt annat tar bort den riktiga chokladsmaken. Många goda chokladbitar var det som har lång eftersmak och vissa med en oerhört god syra.

Efter att vi provat chokladen så var det dax för Dalarnas första Latte Art Throwdown. Vinnaren av Latte Art Throwdown - Mora blev värden själv, nämligen Hans Åhlström Café ett.

Här kan du se Stenqvists inlägg om Dalajamet & Latte Art Throwdown - Mora.

Och lite bilder:


Vi koppar lite kaffe och diskuterar vad dom smakar.Latte Art Throwdown på går....

Fler bilder finns på min Flickr

Läs även andra bloggares inlägg om , , ,

Jag gillar marschaller

En liten bild från Nyårsafton när det brann lite marschaller på våra staketstolpar.


God fortsättning på det nya året!

Läs även andra bloggares inlägg om 
, , ,