Coco-Cola 123 år idag

Idag är det 123 år sedan apotekaren  John Pemberton uppfann sin patentmedicin Pemberton's French Wine Coca sedermera Coca-Cola.

Pemberton's French Wine Coca
var det ursprungliga namnet på Coca-Cola. Receptet var en variant på kokavinet Vin Mariani som uppfanns av korsikanen Angelo Mariani. Pembertons version kom år 1885 och han utökade receptet med extrakt av kolanöt. På grund av påtryckningar togs vinet bort från receptet och John S. Pemberton experimenterade med olika essentiella oljor men smaken blev för besk, han hade då i socker vilket gjorde att det blev för sött men med tillsats av citronsyra blev det smakligare.

Källa: Wikipedia

Läs även mer om Coca-Cola på Wikipedia här

Själv föredrar jag Pepsi eller Cuba Cola

Läs även andra bloggares inlägg om , , , ,


Amano provning

Idag kunde jag inte hålla mig längre.
För ett bra tag sedan köpte jag via
Gusto lite amerikansk choklad från Art Pollard och hans företag Amano Artisan Chocolate. Tanken var att jag och Mattias D skulle prova lite tillsammans, men tiden räcker inte riktigt till för varken mig eller Mattias.

Amano är helt klart riktigt bra och välgjord choklad, men jag kan inte riktigt tycka att den är värd sitt pris.
Priset jag betalade för Amano (56 gram) var ca 85 kr/st förutom Cuyagua som kostade en bit över 120 kr.

Jämför jag med t ex Domoris single origin från Madagaskar(Sambriano) så tycker jag att den är mycket mer prisvärd än Amano, men som sagt var så är smaken är som baken.
Jag provade Cuyagua(Venezuela), Occumare(Venezuela), Jembrana(Bali) och Madagascar, samtliga på 70%. Personligen så tycker jag att den enda som kan vara värd pengarna är Madagascar, då den har riktigt bra aromer av bl a russin, lite lakrits, mycket fruktig, med en mild och elegant "Madagaskar syra".

Någon dag framöver ska jag jämföra 3 olika favoriter från Madagaskar.Nämligen Domoris Single Origin(Sambriano), Domaris Chateau Line (Madagared) och Amanos Madagascar. Vi får se vilken som faller mig bäst på läppen den dagen.Läs även andra bloggares inlägg om , ,