En katastrof fika på stan

Idag var jag och familjen på stan(Falun), gjorde lite ärenden och gled runt lite i största allmänhet som man gör när man har semester.
Som vanligt måste vi fika, vilket ledde till en jagt på något trevligt ställe där vi kunde få oss något gott och samtidigt kunna koppla av lite. (Behövs när man jagat 2 småtjejer med egen vilja som ett SJ-tåg).
Efter att ha fått gå från två trevliga ställen(fiket vid gruvan och Thungården) för vi inte hade kontanter på oss hamnade vi i Falungallerian pga att jag skulle på Clas Ohlson.
I Falungallerian fanns det för oss ett nytt café som hette Picacetto Espresso med ett rejält utbud på läckerheter och en trevlig uteservering. Frun och jag tog kaffe och cheesecake, barnen tog festis, cheesecake och muffins.

Här börjar eländet.
1. Kaffet var det vidrigaste jag druckit på evigheter, det smakade som man bryggt på espressorost vilket ger ett brutalt fränt kaffe.
2. Min cheesecake som skulle smaka Passionsfrukt smakade bara vidrigt. Det liknade mest fadd YES-citron(diskmedlet) i smaken. Konsistensen var inte alls sådär len och god som cheesecake ska vara, utan den var "dammig" som om pulvret inte lösts upp när dom blandade till den.
3. Dotterns hallon cheesecake smakade något sött men inte hallon, samt att den hade samma vidriga konsistens som min.
4. Fruns cheesecake (hjortron) smakade faktiskt hjortron, men hade en ännu vidrigare konsisten.

Det possitiva var läget och att festisen faktiskt var kall.

Så mitt totalbetyg blir 0,5 av 5:


Läs även andra bloggares inlägg om 
, , ,


Årets bra att ha!

Det var längesedan jag blev så förtjust i några "barista toys" som dessa kannor.
För ett tag sedan beställde jag helt sanslöst trevliga kannor från Metallurgica Motta(marknadsförs av
jbcoffeehouse).

Det är en rostfri liten shot-kanna som är perfekt att dra enkla shots i för att ställa i kylen till en Islatte.
Eller för att hälla snygga mönster i en latte macchiato eller andra drycker där kaffet hälls på efter mjölken.
Kannan rymmer 8 cl. ända upp till kanten, ca pris i butik 109 kronor.
Rostfri liten shot-kanna. Bra för t ex latte macchiato eller andra drycker där kaffet hälls på efter mjölken.
Köp en idag! Finns hos välsorterade "Kaffebutiker.


En kafferost, kan det bli mer nördigt?

För några dagar sedan skickade jag efter en kafferost (IROAST 2). Jag har funderat på det väldigt länge för att kunna "nörda ner mig" ännu mer i det här med kaffe, singlar, blends och rostningsprofiler.

Det är inte så att jag har något direkt behov av en kafferost, då jag har
jbcoffeehouse som förser mig med espressobönor från Mauro och Caffé Universal, samt Café ett och Dellerhagen som förser mig med brygg/presskaffe.

Det jag vill göra med rosten är att själv få lite känsla för blandningar (vilka kaffen som matchar varandra), rostningsprofiler (Hur man rostar dom, tid, temp m.m.), rostningsgrader för olika bryggmetoder, samt sist och inte minst få möjligheten att prova en massa rolig bönor som inte säljs på påse.

Nu är det så att rosten jag köpte är en enkel blåsrost som inte ska blandas ihop med en riktig trumrost som dom riktiga rosterierna har. Det första jag märkte är att för att kunna få någon som helst koll är man tvungen att modifiera rosten lite. Den enda temperaturen du kan utläsa är temperaturen på luften som blåser på bönorna, vilket för mig inte känns helt relevant då den är flukterande beroende på omgivningstempperaturen.
Vad gör man om man inte är nöjd med temperatur mätaren då? Man köper en lös termometer och borrar lite i rosten och sim sala bim så har man en temperaturmätning på bönorna istället.

Nu har jag rostat en del och gjort några egna rostningsprogram för att träffa prick i 1:a crack och sedan rampa ner och få en längre tid mot 2:a crack. Vilket är bra då man vill få ett lite längre rostningsförlopp än vad maskinen annars ger på sina standardinställningar.

Nu ska jag nog koppa lite kaffe (Burbon, Kenya, Brasil, Aricha 17, Monsun Malabar, Yirgacheffe) jag rostat för att kolla hur jag träffat i rostningsprofilerna.

En liten bild på en ny moddat kafferost:
IROAST 2 som moddats för att kunna mäta temperaturen på bönorna

Idag var det hemkokt på schemat

Jo men visst, idag fick jag ett ryck och gjorde en fikonmarmelad(står i kylen på avsvalning) och lite hallonsylt.

Fikonmarmelad är riktigt gott till ostar och det är också lite dyrt(tycker i alla fall jag). Så när jag såg ett trevligt recept för ett tag sedan bestämde jag mig för att spara det till någon regning dag, och idag regnade det rejält. Hur blev den då? Smakmässigt tycker jag den är väldigt välbalanserad med lagom mycket sötma och syrlighet. Dock kan jag inte uttala mig fullt ut då den fortfarande är sjukt het och inte har intagit sin rätta koncistens ännu. Men det kommer nog någon liten rapport framöver med bilder och så.

Hallonsylten blev en happening idag när vi var och handlade. Dom sålde hallon i en "jordgubbs kiosk" utanför ICA Maxi och hallonen luktade som skogshallon. Vem kan stå emot skogshallon? Inte jag i alla fall, så det blev två "korgar" med hallon till syltkok. Just nu står dom också i kylen för jag har lovat barnen att vi ska prova den tillsammans i morgon på frukostgröten.

Nu när jag förhoppningsvis får en riktigt god hallonsylt blir det några goda
"Razised" (En "islatté" med hallon touch). Men jag väntar nog tills solen återvänder så man kan sitta ute i solen och njuta av en kall kaffedrink och en tidning.