Chokladprovningar intressant och underhållande

Har haft några riktigt roliga chokladprovningar/kaffe- & chokladprovningar på sista tiden.

Har haft en kanon kul provning för ett gäng privatpersoner. Jag var nämligen till Alpha Plus (ett företag som tillverkar naturpreparat i Falun), där personalen ville ha en kombinerad choklad- & kaffeprovning.
Gänget sög i sig allt som sades och bjöds med stor entusiasm och nyfikenhet både när det gällde choklad och kaffe.

Det som annars skiljer sig åt mellan att hålla provning för privatpersoner jämfört med företag, är att privatpersonerna är mycket mer lyhörda och intresserade. Vid företagsprovningar är det oftast en hel del alkohol med i bilden, samt att det ibland finns totalt ointreserade/störiga personer som förstö rprovningen för dom andra.

En annan kul provning jag hade igår var för personerna som ansvarar för konfektyr/choklad på Axfood. Var lite nervös när jag fick reda på vilka personerna var 5 min före provningen, men väl igång så rinner det av en som vanligt. Det är alltid lite speciellt att hålla provningar för branchfolk, då man känner sig lite extra granskad.

Skulle nog kunna hålla provningar varje dag, då det är så otroligt kul att se hur personer oftast går från att ha haft Marabo mjölkchoklad som favorit till att inse hur underbar en riktig singel estate kan smaka. Att personerna sedan blir lyckliga av att äta choklad är en ren bonus! =)
Jag har börjat inse hur mycket jag tycker om att tala inför publik på sista tiden, då jag verkligen ser fram emot att hålla nästa provning. I början var jag lite stelare, men det hade nog med att jag inte kände mig så säker på produkterna och råvarorna som jag skulle.

Dragracing

Googlade lite på min 3:e passion i livet, nämligen dragracing och hittade ett finskt gäng som hade dragracing med i sin video. Coolt!

Beats And Styles feat Toni Wirtanen & B.O.DUBB - Dynamite


Saknar känslan av gummiröken, motorvrålet, tryckvågen och nitroregnet efter ett Topfuel race....... suck!!!

Besök på Café ett i Mora

Idag var jag ochminstingen på ett riktigt trevligt besök i Mora, eller närmare bestämt Café ett som har flyttat från Orsa till Mora.
När man kommer in genom dörren möts man av en underbar doft av kaffe och choklad, tyvärr backade jag in då jag hade lilla W i vagnen. När jag väl vänder mig om är det bara ren glädje jag känner, för det första jag ser är en hel disk med massor av praliner vidare sveper blicken över en massa kaffe, en espressomaskin och slutligen på en serveringsdisk med en stor Promac espressomaskin på.
Bakom disken vid espressomaskinen står Hasse som driver Café ett tillsammans med sin sambo Anette(som inte var där) och bakom Choklad disken står Hasses syster Birgitta och plockar praliner till några kunder.

Det är en riktigt mysig lokal dom har som är lite delad med en kaffe-, en choklad- och en serveringsdel. Det är en riktig "dala känsla" jag får när jag studerar lokalen, mysig träpanel och en massa trevliga produkter som gör att man känner sig välkommen. Det ramlar in gäster kontinuerligt under besöket som bland annat tar en café latte och några praliner, för en stunds njutning.

Jag talar en hel del med Hasse om kaffe, nörderi, maskiner, mm. Hasse är en riktigt trevlig prick som försöker frälsa Mora med omnejd till en ny kaffe kultur där kvalite går före kvantitet. Men som i många andra städer är uppförsbacken lång, men inte omöjlig att ta sig över.

Efter att vi har av njutit en riktigt bra espresso och pratat på en längre stund är det dax att ge sig av hemmöver för att hämta storasystern hos dagmamman.
Det var verkligen ett trevligt besök, på ett café som jag garanterat kommer att besöka igen.
Inte är det helt omöjligt att det blir någon form av sammarbete framöver heller, den som lever får se....

Innan jag lämnade Hasse och Birgitta passade jag på att fynda lite (ett 30-tal) handgjorda praliner (som vi ska avnjuta under helgen), samt att jag även inhandlade en påse POP från Åre Kafferosteri som jag ska testa när jag gjort slut på den påbörjade påsen Mouro De Luxe.

Den 31/5 måste ni bege er till Mora och Café ett, för då kommer Åre Kafferosteri dit och visar upp sig och sina produkter.

Här är några länkar till tidningsinslag om Café ett:
-
Länk till Dalademokratens reportage
- Länk till Mora tidnings reportage del 1

- Länk till Mora tidnings reportage del 2


Pralin disken
"Choklad delen"
Hasse bakom disken

Inhandlade praliner
Pralinbild
 
Så här lycklig blir storasyster av praliner

Ett stort tack till Hasse och Birgitta för att ni tog er tid med mig och dottern!

En månad med nya Bezzera Galatea Domus R

Då har det nästan gått en månad sedan jag var och hämtade hem min nya espressomaskin. På grund av att jag kört med dunk och inte fast vatten anslutning, som resulterat i lite lågt brygg tryck (6,5 bar) har jag inte velat bedöma den riktigt.
Hur som helst så fick mina gamla rörmokar talanger ge sig till känna idag då jag bestämde mig för att ansluta den till fast vatten anslutning. När jag väl dragit lite rör & slang var det dax att trimma in brygg trycket till ca 9 bar, för att sedan testa hur bra den verkligen är.
Att ångan är den värstajag testa på en hemma maskin är ingen nyhet och att den spinner tyst som en katt är heller inget nytt. Det som däremot är nytt är det sjukt bra resultatet jag får i koppen. Maskinen är stabil som tusan och det rinner så jämt, lungt och fint ur portafiltret.
Att den även har en brutalt stor koppvärmare är heller ingen nackdel då både jag och frugan börjat att dricka allt mer cappuccino.
Den enda modifieringen jag gjort är att byta ut ångmunstycket till ett längre Promac munstycke, för att komma längre ner i mjölkkannan när jag skummar mindre mängd mjölk.

Här kommer min bedömning på maskinen:
Gedigen maskin med klassiska E-61 gruppen.
Brutalt ångdrag som tillsammans med 4-håls munstycket ger all ånga man kan önska sig och lite till.
Tyst gång pga rotorpumpen.
Stabil och jämn bryggning.
Exakt brygg tryck som är justerbart.
Snygg design.
Stor koppvärmare.
Kokare på 2 liter.

Jag är så lycklig!!!! =)


Ny kaffe- & chokladdag på G

I morgon har jag tänkt att styra kosan mot Mora, inte för att kolla in Wasalopps målet utan för att träffa syskonen Hasse som driver Café ett och Birgitta som driver Mora choklad. Dom huserar nu mera i samma lokal i Mora, så jag har tänkt att slå två flugor i en smäll.

Ett lite mer utförligt reportag kommer.....