Rapport från besöket på Johan & Nyström.

Nu äntligen har jag äntligen fått lite lugn och ro och tagit mig tid att skriva lite om Riktigtkaffe:s besök på Sveriges kafferosteri nr 1, där det finns känsla och kärlek till varje rostad böna. Det var en strålande dag i maj som vi tog oss till Johan & Nyströms fint belägna rosteri intill Tullingesjöns södra ände i Alfa Lavals gamla lokaler.

Efter en stunds väntan på plats så var vi, Tobbe_L, treefinger, Bjarne, majkeloak och jag äntligen samlade för att få en vad vi trodde liten guidad tur med en eventuell koppning. Men som ni förstår så blir det aldrig en liten tur när besökarna är nästan lika hängivna som värdarna.

Vår "guide" och kaffekompis som så snällt tog emot oss på Johan & Nyström var Richard Lindh, som med ett stort kunnande och en brinnande entusiasm visade oss runt i verksamheten. Vi började med att vara dom första besökarna som tog oss in via det som skulle bli den nya entrén (J&N hade fått tillgång till grannlokalen) in till det som var deras nya lagerlokal, en stor lokal med MASSOR av kaffe säckar och en enormt stark lukt av råkaffe. Det är imponerande att se så mycket kaffe, och just kaffe i dom klassiska jutesäckarna travade i stora högar är en speciell känsla.


Richard Lindh i kaffelagret

Efter att vi kikat ute på råkaffelagret tog vi oss vidare till lagret med färdigt kaffe för leverans till kund. Där fanns en underbar doft av nyrostat kaffe och hylla efter hylla med olika blandningar och estate kaffe som Richard med stor entusiasm guidade oss igenom. Efter lagret kommer vi via packeteringen in till ?rosthallen? där J&N har sina Probat rostar. Väl inne i rosthallen får vi se lite olika varianter på råkaffe, Richard visade skillnaden på tvättade och otvättade bönor samt att han visade hur pärlkaffe ser ut (Pärlkaffe=bäret som sitter längst ut på grenen och innehåller endast ett frö).


Tvättat- och otvättat kaffe                                                                                                 Foto: Tobbe L

Efter det får vi gå upp till hjärtat i Johan & Nyströms verksamhet, nämligen dom två gasol eldade Probat rostarna.
Vid rostarna står en dalmas vid namn Mattias Dellerhagen som jobbar som Rostmästare på J&N. Mattias berättade om hur han rostar kaffet med känsla och kärlek till kaffet, samt att det aldrig finns några exakta tider för kaffet, då det är beroende på kaffets egenskaper från rostning till rostning. Mattias använder alla sina sinnen och erfarenheter vi rostugnarna, där han lyssnar, luktar, tittar och känner under varje enskild rostning. Vi bombarderade Mattias med frågor och funderingar om rostning och resultat av olika bönor, temperaturer, rosttider och blandningar.


Diskussion vid rosten: Mattias, majkeloak, Tobbe L, Bjarne och treefinger

Till skillnad från många andra rosterier blandar Johan & Nyström sitt kaffe till kaffeblandningar före rostning och rostar det "färdigblandat". Vid rosten får vi vara med när Mattias rostar ca 90 kilo Fransk Kontinental och vi får se hur kaffet ändrar utseende under processen och lyssna hur 1:a och2:a crack låter, för att slutligen se resultatet i "luftkylaren". Det var en enorm känsla att under rostningen se och lukta hur kaffet ändrade karaktär, för att slutligen se det färdiga resultatet.

image198image199
image194
Foto: Tobbe L


Från rosteriet gick vi vidare till Johan & Nyströms showroom, som var som en himmel för oss kaffenördar. Där fanns allt man kunde tänkas behöva för att göra allt kul som går att göra med kaffe. Det fanns små rostugnar (Probat) för provrostning, en La Marzocco FB-80, kaffekvarnar, tampers i långa banor och hur mycket mer nördprylar som helst.

Väl uppe i showroom tog Richard åter hand om oss och vi började med en koppning bestående av:

El Salvador Bourbon Estate, Etiopisk Yirgacheffe, Kenya AA Estate, Sumatra Gayo Mountain, Mysore Nuggets ochMonsun Malabar
Det roliga med att koppa är/var att känna dom olika smakerna i jämförelse mot varandra, och skillnaden i att prova från milt kaffe till kraftigare kaffe och vise versa. Här får man helt klart känna skillnaden på kaffe och kaffe (hörde någon gång att arabica var arabica). Den som inte provat att koppa borde prova då det är väldigt intressant och upplyftande.

Koppning pågår

image196 
J&N's Rostmästare är med och testar och tycker lite.

image197
Mycket disk blir det....

Efter koppningens alla diskussioner och tyckanden vände vi oss om till espressomaskinen, en underbar La Marzocco FB-80 som stod som en kung mitt på en ö i deras underbara showroom. Richard som knäcker lite extra som Barista på helgerna och ställde upp som tävlande i Barista Cup visad upp sina konster i hantverket espresso. Vi provade bland annat några shots på 5 Estate, Brasilien Yellow Bourbon mfl. Richard lät oss känna skillnaden på 25 s och 20 s extrahering, och det var en enorm skillnad på smaken på dessa två extraheringar. Vidare gjordes diverse cappuccinos med snygg latte art och himmelsk smak. Vidare fick vi prova Richards signaturdrink i Barista cup, som bestod av en ovanlig kenyansk ljusrostad böna med en tesked rörsockersyrup och det var en fantastisk smakupplevelse som kom fram med sötman som balanserade syran i espresson på ett underbart trevligt sätt.

Dom ursnygga provrostarna!
Ett stort tack till Johan & Nyström och speciellt till Richard och Mattias som var enormt roliga och inspirerande att lyssna på.
(Tack för bilderna Tobbe!)

Kommentarer
Postat av: Sogblog

Very interesting site --- quite informative


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback